Reiki je najdirektnija i najjednostavnija metoda isceljivanja.

Polaganje ruku na telo čoveka ili životinje s ciljem da se ublaži i olakša bol stara je, instiktivna radnja. Prva stvar koju većina ljudi čini kada oseća bol je stavljanje ruke na bolno mesto.  Ljudski dodir prenosi ljubav i toplinu što je osnova svih tehnika isceljivanja.

O tajanstvenoj životnoj sili govorili su kroz dosadašnju istoriju mnogi veliki sveci, proroci, iscelitelji, naučnici – od Hrista, preko Paracelzusa pa sve do mnogih savremenih fizičara i lekara.

Sposobnost kanalisanja ove energije do otkrića Reikija imao je mali broj ljudi, a danas su njeni početni nivoi dostupni gotovo svima. Krajem 19. veka ponovo ju je pronašao Japanac, Dr. Mikao Usui i dao joj japanski naziv Reiki što u prevodu znači Univerzalna životna energija.

 

mikao_usui

Dr. Mikao Usui

Oduvek sam imala sklonost ka bajkama, tek kasnije prema SF-u, ali su me priče koje su na neki mističan i fantastičan način opisivale događaje iz prošlih vremena neodoljivo privlačile. Tako je bilo i sa pričom o putu Dr. Usuia na kome je spoznao simbole. Na ovu temu ima mnogo različitih priča, ali se sve one slažu u onom delu kada se Dr. Usui popeo na Svetu planinu Kurajama.

Reiki povratak izgubljene tehnike, moja omiljena priča

Krajem 19.  veka, u Japanu, živeo je i radio dr. Mikao Usui , sveštenik  hrišćanskog univerziteta. Na jednom od predavanja koje je držao  studentima, jedan od studenata ga je zamolio da ih obuči u tehnici polaganja ruku kojom je Hrist isceljivao.  Mikao Usui je ostao zatečen. Na ovaj izazov nije mogao da odgovori. Odlučuje da da ostavku na mesto predavača i da krene u potragu za odgovorom na  pitanje koje ga je zaokupilo…

Put ga je odveo u Ameriku, gde je proveo sedam godina. Proučavao je komparativnu religiju i filozofiju i doktorirao na Svetim spisima. Učio je i sanskrit, drevni jezik Indije i Tibeta. Ali još uvek nije bilo odgovora na pitanje za kojim je tragao.

Vratio se u Japan. Spominje se da je boravio u jednom zen manastiru. Tu je učeći i istražujući pronašao uputstva kako se Univerzalna životna energija može aktivirati u svrhu isceljivanja. Saznanja koja je dobio na ovaj način, nisu mu puno pomogla.  Još uvek nije bio u stanju da primeni naučeno i da isceljuje. Razmišljao je kako da dođe do potrebnog, višeg energetskog nivoa koji će ga otvoriti za primenu naučenog.

 

Reiki meditacija

Reiki meditacija

Reiki meditacija na planini Kurajama

Odlučio je da se osami. Popeo se na planinu Kurajama, postio je, čitao molitve i meditirao tri nedelje. Ispred sebe je stavio dvadesetjedan kamenčić. Pri kraju svakog dana bacio bi po jedan kamenčić. Poslednjeg dana u samo svitanje ugledao je svetlost koja mu se približavala velikom brzinom. Iako ga je na trenutak savladao strah i želja da pobegne, ostao je na mestu. Svetlost ga je pogodio u predelu čela (treće oko) i oborila na zemlju. Imao je osećaj da nestaje. Pred njim su pojavili  simboli u svoj svojoj moći i lepoti  i zauvek mu se utisnuli u svest. Dobio je informacije o Reiki simbolim i njihovoj aktivaciji. Bilo je to prvo Reiki usklađivanje.

Kada se osvestio uveliko je bio dan. Ono što se desilo, za njega je bilo veliko čudo. Iako je bio na strogom postu dvadesetjedan dan bio je pun energije. Pri slilasku sa planine povredio je prst, zastao je i instiktivno na povredu stavio ruke. Ruke su mu bile tople dok je kroz njih strujala energija. Prst je bio isceljen. Bilo je to čudo.

Stigao je do kuće koja je bila svratište za hodočasnike i naručo komletan obrok, što je bilo mnogo nakon tronedeljnog posta. Sve je pojeo bez ikakvih problema. Opet čudo.

Devojka koja ga je posluživala imala je veliki otok zbog zubobolje. Stavio je ruke na obolelo mesto, bol se prvo smanjila, a potom nestala. Za njega je to bilo novo čudo.

Po povratku u svoj manastir bio je pun oduševljenja za ono što mu se desilo. Svoja saznanja je hteo da podeli sa svima. Poslednja potvrda da mu je poklonjeno ono za čim je tragao se desila nakon što je iscelio starešinu manastira.

Ovo  je početak priče o Reikiju…