Šetajte, hodajte da bi maksimalno iskoristili svoj Bowen tretman

Svakodnevna lagana šetnja jedna je od ključnih preporuka koje Bowen terapeuti daju nakon tretmana. Stoga se preporučuje hodanje 20-30 minuta dnevno nakon Bowen terapije kako bi se eliminisali toksini iz tela.

Šetajte-u-društvu

Bowen tretman stimuliše otpuštanje toksina iz ćelija u limfni sistem. Za razliku od cirkulatornog sistema koji ima srce da pumpa krv, limfni sistem nema organ koji bi pumpao toksine kroz njega da bi se eliminisali.

Umesto toga, telo se oslanja se na kretanje mišića da pumpa limfu kroz telo.

Hodanje je jednostavan način da pomognete telu da maksimalno iskoristi Bowen tretman. Postoje i druge vežbe koje se mogu raditi, ali i neke kojih se treba kloniti.

Možda-volite-da-šetate-sami

Raditi nešto što telu daje nove okidače može zaustaviti proces isceljivanja. Treba izbegavati energične aktivnosti (gde su mišići izloženi velikom naporu) ili kontaktne sportove (gde se mišićima daju novi okidači udarcem) kako bismo omogućili telu da usvoji informacije koje je dobilo.

Međutim, ni ne raditi ništa nije dobro, mišići se ulenje… Možda nemate naviku da se bavite fizičkom aktivnošču, možda “nemate vremena” ni da šetate.

Međutim nakon Bowen tretmana sledećeg dana šetajte zato što je to zdravo za vas, a deo je i procesa isceljivanja. Nemojte očekivati samo da sedite i dobijate, morate i nešto dati, ovaj put sebi… Bowen je takav, traži od vas posvećenost, ali ne i da se znojite kada vežbate.

Uživajte-dok-hodate

Nakon Bowen tretmana (sutradan), šetanja je dovoljna aktivnost

Hodanje potpomaže disanje, pokreće limfni sistem, povećava vaskularno snabdevanje ekstremiteta… pomaže u poboljšanju kardiovaskularne kondicije – sve ovo pomaže u isceljivanju.

Takođe pomaže u jačanju kostiju, jer je vežba za „nošenje težine“ (težina je vaša telesna težina) i pomaže u jačanju tonusa mišića nogu, trbušnih mišića, pa čak i mišića ruku ako mašete rukama dok hodate.

Hodanje takođe podržava vaše zglobove. Pošto većina zglobne hrskavice nema direktno snabdevanje krvlju, zglobovi se oslanjaju na sinovijalnu (ili zglobnu) tečnost koja cirkuliše dok se krećemo. Lagani uticaj na zglobove kroz kretanje kao što je hodanje, malo komprimira hrskavicu, dovodi kiseonik i hranljive materije u zglobove.

Šetajte

Hodanje takođe proizvodi endorfine, prirodni lek protiv bolova u telu, podiže raspoloženje tako da se posle svega osećate odlično.

Dok šetam ja se izmestim iz svakodnevnice, okružena zelenilom i na čistom vazduhu posvećujem se sebi. Osećam kako mi se telo budi, kako svaki mišić uživa u kretanju, a telo je zadovoljno, zahvalno i razigrano… Obratite pažnju na telo i šta vam kaže.

Šetajte na otvorenom, na svežem vazduhu je najbolja, ako za to imate uslove

Trake za trčanje/hodanje nisu loše, ali mogu dovesti do toga da hodate neprirodnim hodom.

Nekim ljudima odgovara da šetaju sami, a drugi više vole u društvu. Da biste se motivisali angažujte nekoga iz porodice ili prijatelje da vam se pridruže u šetnji – ili se pridružite nekoj grupi za šetnju.

Vreme-je-za-kafuOno što je važno je da izaberite šetnju koja vam odgovara u ovoj, vašoj fazi oporavka – lagane šetnje gradom sa pauzama za kafu su bolje za početak od dugih, napornih šetnji šumom.

Ostale vežbe koje mogu pomoći nakon Bowen tretmana su joga i pilates.

Nakon Bowen tretmana koji suptilno pomaže telu, joga može pomoći da se napravi korak dalje podstičući telo da se kreće i isteže. Joga takođe podržava povećanu svest u telu.

Pilates takođe može biti koristan posle Bowena, ako se radi pravilno. Ne govorim o kondicionom pilatesu, već o tipu koji uključuje holistički, kontrolisani pokret.

I joga i pilates uključuju neku vrstu „kretanja sa pažnjom“ – pomažući osobi da postane svesnija pokreta svog tela, dok pomaže telu da počne da se kreće na svesniji način.

Ako joga i pilates nisu za vas, onda samo nastavite da hodate.