Kristali, svet koji je pored nas…

Godinama unazad kristali predstavljaju deo mog života.

Kristali-prodaja

Prodaja

Nekada davno, tražeći knjige na platou ispred filosofskog fakulteta, pažnju mi je privukao štand sa kamenčićima.
Kao da me je neko uhvatio za ruku doveo do tezge i rekao biraj…

Ja kao dete u poslastičarnici…

Pogled mi je odmah pao na jedan mali, simpatični, ljubičasti kamen i ljubav je rođena na prvi pogled (kasnije sam saznala da se zove ametist), u sledećem trenutku vođena nekom racionalnom mišlju da za te pare mogu kupiti neki krupniji kamen, šarala sam pogledom tražeći ga. Šta god radila pogled mi se kao magnetom privučen vraćao ovom mališanu.

I danas se sećam radosti koju sam osetila kada sam odlučila da ga kupim.

 

Pećina Naica Meksiko

Pećina Naica Meksiko

Onda sam uronila u svet kristala…

Kamenje, kristali i minerali korišćeni su zbog svojih energetskih svojstava u svim civilizacijama. I danas predivni primerci kristala predstavljaju obeležja kraljeva, vladara, zaljubljenika u kristale…

 

Kristali, kako ih izabrati?

Na osnovu prvog iskustva, mogu slobodno reći da je za moj izbor kristala najvažnija intuicija (naše telo je u stanju da oseti vibracije koje ovi kristali šalju), koja je svaki put pronašla ono što mi je bilo potrebno.

Ukoliko želite da kupite kristal, a ne znate za koji da se opredelite, možda je najbolje da odete do prodavnice kristala, prošetate po njoj, razgledate, pokupite par komada koji vam se dopadaju, uzmite svaki pojedinačno u ruku i osetite ih… ne razmišljajući da li se uklapaju ili ne uklapaju sa vašim horoskopskim znakom, godinom, mesecom  rođenja… sve to lepo ostavite po strani i dopustite kristalu da vas pronađe.

 

Često, kada izaberete kamen ne znajući kakve su njegove osobine, kasnije vidite da se savršeno uklapa u ono što je vama potrebno.

Zabavite se, birajte kamenje za sebe i budite iznenađeni onim što izaberete!

Dobro je znati odakle kamenčići potiču. Kristali su energetski sunđeri koji upijaju energiju područja sa koga dolaze, kao i energiju ljudi koji su radili na njihovom iskopavanju.

 

Kristali, čišćenje, korišćenje…

Čišćenje-kristala

Čišćenje

Kada prvi put donesete kamen kući potrebno je da ga očistite. Ono na šta morate obratiti paznju je da se svi kristali ne čiste na isti način. Neke ćete staviti u slanu vodu i ostaviti ih na sunčevoj svetlosti, drugima će više prijati mesečina i noć, one koji ne vole vodu zakopaćete u so i ostaviti da u njoj provedu par dana, dok će neki tražiti prisustvo drugog kristala kako bi se očistili, neki pak vole zemlju… istražujte.

Kada ih očistite oni su tu za vas.

Možete ih koristiti na razne načine, nositi ih uz sebe, meditirati uz njih, stavljati ih na čakre, čistiti auru, koristiti ih prilikom masaže, one koji vole vodu možete staviti u vodu i kasnije je koristiti…

 

Kristali-ja ću započeti priču, a vi je nastavite…

Kristali-gorski-kristal

Gorski kristal, špicevi

Gorski kristal je kamen koji odgovara svim ljudima, pojačava energiju i isceljenje. Deluje na svim nivoima telesnog i duhovnog, podižući energiju do najvišeg nivoa. Pojačava dejstvo drugog kamenja i ujedno ga čisti.

 

 

Kristali-Ametist

Ametist

Ametist je kamen duhovnosti, umirujućeg dejstva, donosi ljubav i svetlost, tera crne misli i strahove, umiruje. Smatra se da je ekstremno moćan kamen zaštitnik, visokih duhovnih vibracija. Transformiše niže u više frekvencije.

 

 

Roze-kvarc

Figurice Roze kvarc

Roze kvarc je simbol nežne ljubavi i lepote, podstiče opraštanje i prijateljstvo. Lekovito deluje na celo telo, naročito na srce i krvotok. Egipćani su smatrali da usporava starenje. Leči depresiju, nesanicu, regeneriše kožu, sprečava stvaranje bora.

 

 

Kristali-Citrin

Citrin Geoda

Citrin je kamen poverenja, napretka, privlačenja novca, izobilja i bogatstva. Možete ga držati u svom radnom prostoru ili ako je mali u novčaniku. Regeneriše i čisti negativne vibracije. Ima moć da otkrije radost u svakom ko ga ima uz sebe. Tera depresiju, strahove i fobije. Pozitivno deluje i na drugo drago kamenje.

 

 

Kristali-Pustinjska-ruža

Pustinjska Ruža

Pustinjska ruža-pesak simbol pročišćenja. Podstiče mentalna i emotivna čišćenja kod osoba koje ga drže u svojoj blizini. Otklanja emotivne blokade, ublažava agresivnost, bes i negativne emocije. Pojačava osjećaj sigurnosti i razvija samopouzdanje.

 

 

Kristali-Moqui

Moqui

Moqui kamenje (dolazi u paru muški i ženski) je poznato Indijancima već stotinama godina. Koriste se za isceljivanje i ćelijsku regeneraciju. Veruje se da donose sreću, doprinose osećaju povezanosti sa ljudima, balansira mušku i žensku energiju, odbijaju zlo i lažno prijateljstvo.

 

Prikupljanje kristala bi trebalo biti zabavno i zanimljivo. Krenite u istraživanje i pronađite kristale koji su pravi za vas!

Ukoliko želite da čitate i saznate više o kristalima možete krenuti od knjige Marijane Mahač.