Meridijani energetski putevi u telu i njihovo vreme delovanja

Nastavljamo priču o meridijanima…

Meridijani energetski putevi u telu su kanali kojima protiče energija

Nedostatak energije u nekom od meridijana dovodi do zdravstvenih problema. Tradicionalna kineska medicina izdvaja 12 meridijana koje vezuje za 6 parova organa (Jin i Jang).

 

Meridijani energetski putevi u telu jin jang

Jin Jang

Jin meridijani odgovaraju ispunjenim organima, koji vrše čuvanje, sakuplanje i preradu energije u organizmu. To su: jetra, srce, perikard (osrčje), slezina, pluća i bubrezi.

Jang meridijani odgovaraju šupljim organima, koji vrše razmenu energije i izlučivanja. To su: žučna kesa, tanko crevo, trostruki grejač, želudac, debelo crevo i mokraćna bešika.

Ako je organ u ravnoteži, energija protiče kroz kanal meridijana bez zadržavanja u skladu sa dnevnim ritmom

Ali, ako je funkcija organa poremećena, u meridijanu se nalaze „prepreke“, pa je tok energije u njemu oslabljen. Organ kome odgovara meridijan može da postane podložan bolestima, mišići kroz koje prolazi su u grču, što dodatno otežava protok energije.

Ako održavamo kanal u dobrom stanju, u njemu energija skladno teče, što utiče na funkciju fiziološkog sistema kojem taj meridijan odgovara.

 

Meridijani energetski putevi u telu bolest

Bolest nastaje kao posledica problema u funkcionisanju meridijana

 

Bolest nastaje kao posledica problema u funkcionisanju meridijana

Kako bi organ, (telo) povratio svoju ravnotežu, meridijane  treba „pročistiti“ fizičkim vežbama, Reiki terapijom, masažom, Bowen terapijom, vežbama disanja, meditacijom, akupresurom, akupunkturom…

Energija cirkuliše sistemom meridijana u skladu sa dnevnim ritmom. Svaka 2 sata energija u određenom meridijanu dostiže svoj maksimum. U to vreme najaktivniji je odgovarajući fiziološki sistem i taj meridijan je najosetljiviji za spoljni uticaj.

Sve se preslikava i na godišnji ciklus. Svakog od 12 meseci  određeni meridijan dostiže svoju maksimalnu aktivnost.

 

Meridijani energetski putevi u telu kruženje energije

Kruženje energije meridijana

 

Kruženje energije počinje od meridijana pluća (maksimum energije zapaža u 3-5 časova ujutro).

Unutrašnja energija cirkuliše u zdravom organizmu kroz stalnih dvanaest kanala zatvarajući krug za 24 časa. Prema tome, svaki kanal ima periode maksimalnog i minimalnog napona energije.

Vreme maksimalnog napona traje dva sata i predstavlja najbolji period za delovanje na meridijan – organ.

 

 

unutrasnji bioloski sat
* Za računanje se uzima astronomsko vreme