Prihvatanje…

Deo stvarne lepote života jeste, da je nepredvidljiv.

Ništa nije trajno, sve se menja… mnogo toga utiče na naš život, a taj tok omogućava da rastemo i razvijamo se. Možemo  živeti život, prihvatajući ono što nam donosi ili se možemo stalno odupirati, boriti…

Potrebno je naučiti, prepoznati, kada je vreme da se borimo i ustrajemo, a kada je vreme za prihvatanje.

 

Prihvatanje život je lep

Život je lep

 

Pokušaj da se ne opireš promenama
koje ti dolaze na put.
Umesto toga pusti životu
da živi kroz tebe.
I nemoj da brineš što ti se
život okreće naglavačke.
Kako možeš znati da je ono
na šta si navikao bolje
od onoga što dolazi?

Rumi

 

 

Prihvatanje je često teško podneti

Kao ljudska bića, mi smo u stalnoj potrazi za srećom u svakom aspektu života. Ne želimo ništa drugo sem zadovoljstva, u neprestanom smo traganju za njim i tako nam prolaze dani i godine.

Prihvatanje tok

Tok…

Život nam donosi mnoge izazove, bolest, gubitak posla, prekid veze, smrt dragog nam bića… tugujemo i patimo želeći da se to nikada nije dogodilo.

U redu je osećati se frustrirano, biti tužan, ljut…

Ali, ako nekako uspemo da prihvatimo ono što nam se desilo, da prođemo kroz vrtlog svih emotivnih uspona i padova, naša percepcija će se promeniti i krize koje nam budu dolazile u budućnosti, posmatraćemo drugim očima. Svi koji su prošli kroz ovakvu vrstu iskustva, znaju koliko je teško, ali isto tako znaju da je prihvatanje donelo jasnoću u njihov život.

 

Prihvatanje smrt

Odlazak

Život je lep, ali je gubitak kao deo života neizbežan, negativne promene su neizbežne. Učimo kako da idemo dalje ne opirući se događajima na koje ne možemo da utičemo. Učimo da prihvatimo ono što nam život donosi, ono što je ispred nas.

Da, prihvatanje je izbor – težak, ali ipak izbor.

Bez obzira radi li se o gubitku najbližih, propuštenoj prilici, bolesti, problemima na poslu, gubitku posla, prekidu veze ili iznenadnoj promeni planova, sposobnost prihvatanja stvari koje su van vaše kontrole, pomoći će da se održi unutrašnja ravnoteža.

 

Prihvatanje, manipulacija

Manipulacija

Kako da prihvatimo kada nam se desi nešto neprihvatljivo?

Najbolje je započeti s priznanjem da nemate mogućnost da to promenite. Onda razmislite da, iako to nije ono što želite, možda baš tako treba da bude.

Kako kaže Rumi:

Kako možeš znati da je ono na šta si navikao bolje od onoga što dolazi?

 

Prihvatanje leoota

Prihvatanje je rast

Stoga, umesto da gledate u zid ispred sebe ili ga besni pokušavate razbiti, možda je potrebno da napravite mali odmak, uočite na tom zidu vrata ili da se okrenete i vidite, da u prostoriji u kojoj ste postoji još vrata, prozora, izbora…

Kada prihvatimo stvari koje ne možemo kontrolisati u životu, mi rastemo.

Svako od nas drži ključ u svojim rukama…