Bebi Bowen donosi mir celoj porodici

Porođaj je prošao, sada je vreme da se posvetite bebi, prilagodite se promenama i uživate u vašoj porodici.

Bebi Bowen, stigla beba
Beba je umorna posle porođaja

Ipak, ponekad se javljaju problemi, manji ili veći… beba plače.

Porođaj je trauma kroz koju prolaze majka i beba. Beba dolazi na svet, prestaje biti deo majčinog tela, rađa se… potrebno je vreme da se ovo malo biće oporavi od porođaja. Beba je iscrpljena, puno spava jer je oporavak u snu najlakši, budite je da biste je nahranili i ona nastavlja da spava, sve dok malo ne ojača.

Najbolje je da dojite dete (ukoliko možete), zato što je majčino mleko ono što je bebi potrebno, lako se vari i nijedna formula ga ne može zameniti. Kravlje mleko se ne preporučuje dok beba ne napuni godinu dana, zato što digestivni sistem nije u stanju da vari proteine iz kravljeg mleka.

Bebi Bowen dojenje
Dojenje je blagoslov za bebu i majku

Dojenje je blagoslov kako za bebu tako i za majku. Trebalo bi da traje minimalno šest meseci, a optimalno godinu dana. Mleko iz dojki potpuno je sterilno i zdravo za bebu – ima idealnu temperaturu. Dojenje pojačava bliskost majke i bebe, a za žene je prevencija od raka dojke.

Ukoliko na samom početku mislite da nemate dovoljno mleka, nemojte odustati – laktacija se uspostavlja i do tri nedelje od porođaja.

Otpornost prema infekcijama je veća kod bebe koja sisa, jer preko mleka dete dobija majčina antitela, koja mu osiguravaju imunitet od raznih bakterija i virusa.

Bebi Bowen ishrana
Vodite računa šta jedete

Ukoliko dojite vodite računa šta jedete, hrana koju ste uneli u telo indirektno utiče na vaše dete. Izbacite teško varljive namirnice i one koje nadimaju (pasulj, kupus, luk…). Pijte vodu, ponekad čaj, izbegavajte sokove i alkohol.

Opstipacija ili zatvor je češća kod beba na veštačkom mleku, jer se u majčinom mleku nalazi deset puta više probiotičkih vlakana. Majčino mleko se kompletno svari…

Bebe koja “halapljivo” sisaju najčešće “progutaju” određenu  količinu vazduha što dovodi do neprijatnih i bolnih kolika (grčeva). Ukoliko bebu držite uspravno naslonjeno na vaše telo, blago je lupkate po leđima, višak vazduha će biti izbačen.

Zašto beba plače?

Kolike
Kolike

Beba može patiti od traume nakon porođaja. Često se javljaju smetnje u varenju, refluks, zatvor, gasovi koji su jedan od glavnih uzroka kolika kod beba. Kolike izazivaju velike nevolje bebi, ali i roditeljima.

Ukoliko beba ima kolike, ona plače, lice joj je crveno, nogice skuplja prema stomaku, nemirna je, želi da je stalno držite, ima poteškoće s spavanjem.

Ako se vaša beba tako ponaša, nemojte se uplašiti!

Beba pokušava da vam prenese da joj nešto smeta. Beba plače jer je gladna, mokra, boli je, neudobno joj je i ne prestaje plakati sve dok se situacija ne razreši.

Mir
Mirna i zadovoljna beba

Možda se osećate iscrpljeno, vrlo malo spavate, nadate se da će stvari uskoro biti puno bolje. Ako vam je ovo prva beba, možda mislite da negde grešite, beba još uvek plače, a spavanje je samo lepa misao…

U strahu ste, umorni, iscrpljeni, zbunjeni – ne znate kako da pomognete vašoj bebi…

Ako vaša beba pati od kolika, zatvora, refluksa, ima poteškoća sa spavanjem…

Bebi Bowen može pomoći

Bebi Bowen se može raditi odmah nakon rođenja bebe i sastoji se od veoma blagih pokreta koji se rade na leđima i u predelu dijafragme.

U većini slučajeva, terapija se izvodi preko lagane odeće, ali je lakše raditi direktno na koži. Bowen pokreti se izvode na mišićima, ligamentima, tetivama… cilj je pobuditi prirodne reakciju tela ka samoisceljenju.

Bebi Bowen

Bowen je prirodna, nežna, efikasna, moćna tehnika koja pomaže bebi, olakšavajući joj nelagodu… rezultat je mirno, sretno dete koje bolje spava.

Mnoge majke nakon porođaja i dalje dolaze na Bowen tretmane, ali sada sa svojom bebom. Divno je videti kako majka i beba uživaju u Bowen terapiji.

Neplodnost, trudnoća i lagani dodir Bowen tehnike

Trudnoća, drugo stanje, promene na svim nivoima…