BOWEN Dojke, samoposmatranje, promena navika…

Šta je rak dojke?

Rak dojke je promena koja nastaje kada normalne ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke. Kažu da je ćelija raka pametna, sposobna da “nagovori” zdrave ćelije da rade u njenu korist.

Bowen dojke, hemija
Da li su svest i nauka u raskoraku?

Ako pogledamo činjenice, videćemo da je u odnosu na poslednjih pedeset godina broj obolelih drastično porastao. Starenje, nasleđe, način života, previše prerađene hrane i hrane gajene na zemljištu osiromašenom mineralima, zemljište puno nitrata i pesticida, aditivi, industrijski otrovi, pušenje, virusne infekcije, stres…

Posledica toksičnosti je realan i dramatičan porast stopa raka, autoimunih bolesti i još mnogo toga kod ljudi.

’’Nije dovoljno uzeti nož i iseći maligno tkivo, uništiti ga pomoću hemioterapije ili spaliti zračenjem. Time se ne uklanja uzrok raka, a to je disfunkcija imunog sistema koja je i dozvolila da dođe do razvoja malignog tkiva. Neophodno je preduzeti adekvatne korake da bi se pokrenula efektna i odgovarajuća reakcija imuniteta.’’

Bowen dojke vežbanje
Da li i koliko vežbate?

Mnogi činioci tokom života mogu uticati na rizik od raka dojke. Ne možete (još uvek) menjeti proces starenja ili porodičnu istoriju, ali možete smanjiti rizik od raka dojke pažnjom usmerenom na prevenciju:

 • Zadržite zdravu težinu
 • Jedite sveže biljke, sirovo voće na prazan želudac, zeleno lisnato povrće, semenke i orašaste plodove
 • Ne zaboravite da pijete vodu, 6-8 čaša ukoliko ne vežbate, ali ako vežbate i više (čaj, sokovi, supa se ne računa)
 • Redovno vežbajte (najmanje četiri sata nedeljno)
 • Idite na masažu, Bowen, Reiki
 • Koristite toplo hladni tuš
 • Radite suvo četkanje kože
 • Dojite decu, ako je moguće

BOWEN Dojke, promena navika…

Bowen dojke, dojenje
Najzdravija hrana za vašu bebu
 • Spavajte dovoljno
 • Nemojte piti alkohol ili ograničite alkoholna pića na najviše jedano dnevno
 • Izbjegavajte izlaganje hemikalijama koje mogu uzrokovati rak (kancerogeni) i hemikalijama koje ometaju normalnu funkciju tela
 • Ograničiti izloženost zračenju (X-zraci, CT, PET sken), samo ako je medicinski neophodno
 • Ako uzimate hormonsku terapiju ili oralne kontraceptive (pilule za kontracepciju), obratite se svom lekaru i porazgovarajte sa njim o rizicima
 • Ako imate porodičnu istoriju raka dojke (sa majčine strane – baka, majka, tetka, sestre), može postojati veći rizik od raka dojke. Razgovarajte sa svojim doktorom o načinima smanjivanja rizika. Informišite se
 • Dobra preventiva, usvajanje dobrih navika tokom života, smanjiće rizik od razvoja raka dojke i poboljšati šanse za ozdravljenje ukoliko se pojavi
Bowen dojke, hrana
Uvedite postepeno promene u ishrani

Upoznajte svoje dojke, posmatrajte se pred ogledalom, radite samopreglede i razgovarajte bez oklevanja sa svojim lekarom ukoliko uočite bilo kakve promene.

BOWEN Dojke, samoposmatranje…

Samostalni pregled dojki – poznavanje izgleda dojki je ključno kod samoprovere!

Samopregled dojki je jedna od najvažnijih stvari koje žena treba da radi redovno. To je jedan od najlakših načina otkrivanja promena u tkivu dojke. Idealno, samopregled dojki je najbolje obaviti na kraju menstrualnog ciklusa, kada su grudi najmanje osetljive i natečene.

Bowen dojke, pregled
Jednom mesečno posvetite pažnju dojkama

Međutim, ono što je najvažnije je zapamtiti da se redovno kontrolišete, bez obzira na to da li imate menstruaciju ili ste u menopauzi ili ste imali histerektomiju.

Podsetnik u kalendaru koji vas obaveštava svaki mesec je dobra ideja.

Koristeći jastučiće prstiju, krećite se celom dojkom kružnim pokretima izvana prema centru, proveravajući celo područje dojke i pazuha. Proveravajući dojke svakog meseca stičete osećaj za bilo koju promenu, zadebljanje ili čvor.

Ukoliko bilo šta napipate pod prstima, obavestite o tome vašeg lekara koji će vas pregledati i preporučiti dalju dijagnostiku ako je to potrebno.

Stanite ispred ogledala: Podignite ruke visoko iznad glave. Pogledajte, bilo kakve promene u konturi, oticanje, uvlačenje kože, promena u boji kože ili promene na bradavicama. Zatim stavite dlanove na kukove i posmatrajte i u ovom položaju.

Leva i desna dojka su najčešće različite veličine kod najvećeg broja žena.

Lezite: Kada ležite, tkivo dojke širi se ravnomerno duž grudnog koša. Stavite jastuk pod desno rame i desnu ruku iza glave. Upotrebite levu ruku, lagano pomičite jastučiće prstiju oko vašeg desne dojke u malim kružnim pokretima koji pokrivaju celo područje dojke i pazuha. Koristite lagani, srednje čvrst pritisak. Stisnite bradavicu – proverite iscedak. Ponovite ove korake za levu dojku. Ako osećate promene – grudvice, zadebljanje, vidite osip, bilo šta od toga, obratite se svom lekaru za dalje provere.

BOWEN Dojke

Bowen dojke muškarci
I muškarac može oboleti od karcinoma dojke

Bowen pokreti koje možete sami raditi

Kada radim sa klijentima, volim da pokažem onima koji to žele, jednostavne pokrete koje mogu sami uraditi, a izvrsni su za žene i muškarce.

 • Ovi pokreti obezbeđuju dobar protok limfe i potpomažu odstranjivanje toksina iz predela dojki
 • Kao preventivna mera pokreti podstiču cirkulaciju u dojkama, utiču na limfna tkiva dojke i okolnih tkiva
 • Kao korektivna mera, mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, osetljivosti i bolnosti dojki
 • Mogu pomoći kod problema s laktacijom i mastitisa
 • Ovi Bowen pokreti pomažu celom području grudi

Najveći deo dana provodimo sedrći, na poslu, za računarom, s ramena nagnutim prema napred, što utiče na grudnu muskulaturu. Bowen pokreti za dojke pomažu i grudnim mišićima.

Preporučujem da se ovi pokreti obavljaju jednom nedeljno.

Možda se nećete uvek setiti… ali zbog prevencije je i jednom mesečno dovoljno – možda u vašem kalendaru nađe mesto posle samopregleda dojki.