Dojke…

Iza nas je mesec prevencije karcinoma dojke.

Moja želja je da vam ispričam priču o prevenciji sa jedne druge tačke gledišta i možda vam na taj načim uputim neku vrstu izazova, da sebe sagledate sa novog nivoa odgovornosti i iz neke druge perspektive.

 

Dojke, anatomija

1 Grudni koš,  2 Grudni mišić,  3 Mlečne žlezde,  4 Bradavica,  5 Areola,  6 Mlečni kanali, 7 Masno tkivo,  8 Koža

Dojka je satkana od mlečnih žlezda koje su okruže masnim i vezivnim tkivom. Osnova od vezivnog tkiva odgovorna je za položaj dojke i ujedno određuje njen oblik. Na bradavici završavaju odvodni kanali žlezda dojke.

U pubertetu se kod djevojčica počinju razvijati mlečne žlezde, koje tokom reprodukivnog perioda kod žene čine veći deo tkiva dojke.

Kako se s godinama smanjuje sposobnost žene da rađa, a time i da doji, smanjuje se i udeo žlezdanog tkiva u dojkama i ono biva zamenjeno masnim tkivom.

 

Gradja-dojke

Limfni kanali i  limfni čvorovi u predelu dojke i pazuhu (predstavljeni su zelenom bojom)

Bogata mreža limfnih kanala dojke odvodi limfu prvenstveno prema limfnim čvorovima u pazuhu. To je razlog zbog čega se rak dojke najčešće proširi prvo u limfne čvorove u području pazuha.

 

Dojke i limfni sistem, kakva veza tu postoji?

Limfni sistem, je sistem izgrađen od limfe (telesne tečnosti), limfnih sudova, limfnih žlezda i limfnih organa.

Limfnim sistemom se preko limfnih sudova, transportuje limfna tečnost, on deluje i kao filter koji uklanja bakterije, mikroorganizme, mrtve ćelije i dr.

Tokom vremena, otpad koji se nakuplja u telu začepljava  ​​organe, vene i limfne čvorove, što zauzvrat može uzrokovati ne samo rak, već i mnoge bolesti poput natečenih limfnih čvorova, problema s kožom, visokog holesterola, zagušenja sinusa, umora i glavobolja zbog oslabljenog imunog sistema.

 

Telo-limfni-sistem

Limfni sistem

Toksini, koji se gomilaju u tkivu dojki, normalno bi trebalo da se ispiraju dobrim protokom limfne tečnosti, odnoseći ih prema velikim klasterima limfnih čvorova, smeštenih u pazuhu i gornjem delu grudi.

Ukoliko je pak limfni tok blokiran postoji verovatnoća  pojave karcinoma dojeke

Sada ćemo baciti pogled na nešto što je postalo deo naše svakodnevnice, a danas na to skoro da i ne obraćamo pažnju… a  blokira limfni tok i predstavlja potencijalnu opasnost. Na ovo možemo uticati, pa mislim da smo stoga i odgovorne. Govorim o grudnjacima, dezodoransima, antiperspitantima, talkovima…

Dojke i grudnjaci

Pritisak koji pravi grudnjak, može uzrokovati zatvaranje limfnih kanala i sudova.

Većina žena u zapadnom društvu nosi grudnjake da zadrže grudi. To je više društvena norma nego prava potreba za većinu. Mnoge kulture povezuju ženske grudi sa seksualnošću.

Gole grudi često se smatraju  nepristojnim, čak kada je i dojenje u pitanju.

 

Dojke dojenje

Dojenje

Očekuje se da će žene nositi grudnjake. Za mnoge mlade djevojke njihov prvi grudnjak predstavlja korak u ženstvenost.

S druge strane, žene su najčešće nezadovoljne veličinom i oblikom svojih grudi.

Modna industrija sa svoje strane diktira nove trendove u koje je samo potrebno uklopiti se. Sve je usmereno u pravcu da nam pokaže kako smo neadekvatne i šta sve na sebi moramo da popravimo, ta večna trka ne prestaje, a čovek, u ovom slučaju žena u toj trci najčešće izlazi kao poražena…

 

Dojke grudnjak

Po istraživanjima 85% žena nosi neodgovarajući grudnjak

Žene često biraju grudnjak koji će podići, stisnuti i u prvi plan izbaciti njihove grudi, ignorišući neprijatan osećaj i oticanje. Ako se vratim na gore već pominjani limfni sistem, sve vam je jasno…

Ok, ali kako da izađem bez grudnjaka? Osećam se kao da sam gola, možda ćete reći…

Ako već nosite grudnjak, postarajte se da je odgovarajuće veličine, da je korpa dovoljno duboka, da vas ne steže i ne sputava. Najbolje je da koristite obične pamučne grudnjake, zato što je kod njih najmanji pritisak na dojku i okolna tkiva.

Izbegavajte grudnjake sa žicom, tesne grudnjake, male korpe, sve ono što može prekinuti limfni tok i predstavljati faktor rizika za rak dojki.

Ne spavajte sa grudnjakom!

Skinite grudnjak kada ste kući.

 

Dojke žene

Žene Aboridžina ne znaju za rak dojke

Dojke, karcinom dojke, dezodoransi, antiperspiranti, talkovi…

 

 

Ljudsko telo mora da se znoji. Korišćenje hemikalija za blokiranje prirodnog procesa nikada nije dobro. Problem sa antiperspirantima je taj što koriste hemikalije za začepljavanje znojnih žlezda, a samim tim blokiraju mogućnost tela za detoksikaciju, što može da utiče na limfni sistem. Pošto su svi sistemi u telu povezani, blokiranje limfnog sistema može imati uticaj na ceo imunološki sistem.

Dr. Rob Strajsfeld

 

 

Da li znate koje se hemikalije nalaze u antiperspirantu i dezodoransu ili talku koji svakodnevno nanosite na vaše osetljivo područja ispod pazuha?

Ne znate?

Možda vas to ne interesuje?

Možda znate, a nije vam važno, važno vam je samo da nema neprijatnog mirisa.

Da li ste znali da je najmanje jedan od najčešćih sastojaka ovih proizvoda, aluminijum povezan s Alchajmerovom bolešću i rakom dojke?

 

Dojke antiperspirant

Antiperspiranti

Nije u pitanju samo aluminijum, već i drugi sastojci

  • Propilen glikol (hemikalija koja pomaže aluminijumu da uđe u kožu);
  • Triklosan (hemikalija koja može ometati rad hormonskog odnosno endokrinog sistema-endokrini disruptori)
  • Talk (sumnja se da je kancerogen)
  • Mirisi (većina potiče od neidentifikovanih hemikalija)
  • BHT (toksična komponenta plastike koja je povezana s iznurenošću nervnog sistema i hiperaktivnošću kod dece)
  • Paraben (sintetička komponenta koji se koriste u mnogim proizvodima za ličnu negu, pa čak i za hranu, smatra se da doprinosi porastu karcinoma)

 

Dojke, posvećenost zdravlju

Možda je zaista lakše kupiti bočicu u prodavnici (šta na njoj piše ne možemo pročitati bez mikroskopa) i nastaviti sa jurnjavom koju zovemo život, ali ako imate malo vremena i želje da brinete s ljubavlju za svoje dojke (telo), napravite dezodorans koji će biti zdrav i bezbedan.

 

Dojke domaci dezodorans

Možete sami napraviti dezodorans

Donosim vam recept za prirodni dezodorans koji će sprečiti neprijatan miris tela, ali ne i znojenje!

 

  • 1 kašićica organskog hladno ceđenog ekstra devičanskog kokosovog ulja (može se pronaći u prodavnicama zdrave hrane)
  • ¼ kašičice sode bikarbone bez aluminijuma (može se pronaći u prodavnicama zdrave hrane)
  • Jednu kap organskog eteričnog ulja čajevca (po izboru)
  • Jednu kap organskog eteričnog ulja limuna (po izboru)

 

U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu bez aluminijuma i kokosovo ulje, mešajte dok ne dobijete glatku masu. Ukoliko je letnje vreme i temperature su visoke kokosovo ulje se nalazi u tečnom stanju, zimi  je potrebno otopiti ga. Nemojte to raditi na direktnoj vatri, već na pari, kao kada pravite fil za kolače.

Ako želite u ovu smesu možete dodati i kap, dve organskog eteričnog ulja po želji, ali može i bez mirisa. Prebacite u manju posudu koja ce vam poslužiti kao kalup i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans.

Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomera ka gore), smesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u zatvorenoj posudici u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.