Mamografija, šta je to?

  • Danas je naša gošća, autor članka
  • Dr Vesna Drobnjak
  • radiolog

Mamografija je rentgensko snimanje dojki i danas jedina, suverena i nezamenjiva metoda za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Ne postoji ni jedna druga metoda oslikavanja ili pregleda dojki, koja bi mogla da zameni mamaografiju.

Mamografija podrška

Podrška

Mamografija je rentgenska metoda snimanja, što znači da su dojke izložene jonizujućem (štetnom) zračenju. Međutim, strah od štetnog efekta takvog zračenja na organizam je neopravdan.

Svakodnevo smo okruženi brojnim drugim izvorima štetnog zračenja. U prirodi postoji nekoliko radioaktivnih elemenata koji emituju zračenje, i „ozračuju“ nas, a da toga nismo ni svesni.

 

Mamografija, mamograf

Mamograf

Aparati kojima se mamografija radi su svojom posebnom konstrukcijom i jačinom zračenja koje emituju, prilagođeni za osetljivo tkivo dojke.

Količina zračenja koju žena u toku snimanja primi poredi sa količinom zračenja koju bi žena „dobila“ tokom jednog prekookeanskog leta.

 

Mamografija, zračenje, letenje

Zračenje u toku mamografskog pregleda može da se upredi sa zračenjem koje primite tokom prekookeanskog leta

Svakako, vrsta aparta je jako bitna.

Nije isto muziku slušati na starom gramofonskom aparatu ili na savremenom CD plejeru…takođe, nemate isti osećaj kada se vozite u zaprežnim kolima, automobilu neke stare marke, npr. „peglici“, ili u najnovijem BMW-u…tako i za mamografiju treba birati ( u skaldu sa mogućnostima) najsavremenije, digitalne aparate, kod kojih je doza zračenja minimalizovana.

Vaš subjektivni osećaj je zagarantovano prijatniji, a i preciznost i efikasnost u dijagnostikovanju je takođe značajnija.

 

Mamografija, snimci

Mamografija, snimci

Mamografija – kada se radi?

Mamografija se radi kod žena posle 40 godine.

Kako je tkivo dojke za svaku ženu specifično, kao otisak prsta, svaka žena ima svoju strukturu i građu žlezdanog, masnog i vezivnog tkiva u dojkama, ritam mamografskih pregleda za svaku ženu je drugačiji.

Obično se u periodu od 40. do 60. godine mamografija radi na 2 godine (u periodima između dojke se kontrolišu ultrazvučnim pregledom), a nakon toga jedanput godišnje.

Svakako, vrstu i učestalost pregleda preporučiće vaš doktor ili radiolog.

 

Mamografija, rak je izlečiv

Vodite računa o svojim dojkama

Značaj mamografije, još jednom…

To je jedina metoda koja može otkriti karcinom u svom najmanjem obliku, u nekim slučajevima čak i kad je veličine par milimetara.

Dakle, mamografija pruža mogućnost da se neki tumori otkriju još u momentu svog začetka.  Znajući da prognoza bolesti i verovatnoća potpunog izlečenja zavise od veličine tumora u momentu kada je on otkriven, jasno je da mamografiju treba raditi, i to raditi je preventivno ( iako ste bez  tegoba) i redovno (onako, kako je to za vas preporučio vaš lekar).