Inkontinencija je nesposobnost zadržavanja mokraće.

Ona nije bolest, već simptom. Mogu je uzrokovati svakodnevne navike, zdravstveni ili fizički problemi.

U našem narodu je prihvaćeno mišljenje da je inkontinencija normalan deo starenja i da se podrazumeva. Ona nije nužna starosna tegoba, ali kad se pojavi, sa sobom nosi ceo niz problema koji smanjuju kvalitet života.

Inkontinencija je problem

Postoji nekoliko vrsta inkontinencije, a najčešće su:

Stresna inkontinencija urina. Karakteristika stresne inkontinencije je curenje urina (u malim ili ne tako malim količinama) kada kašljete, kinete, smejete se, nešto podižete ili vežbate (uključujući trčanje) – sve što vrši pritisak unutar abdomena (stomaka). Stresna inkontinencija se javlja kad god dođe do povećanja intra-abdominalnog pritisaka – mišić koji drži mokraćnu bešiku zatvorenu, ne može zaustaviti mokraću koja se nalazi u bešici.

Sledeći najčešći oblik je urgentna (nagonska) inkontinencija (previše aktivna mokraćna bešika). Žene i muškarci sa ovim stanjem često su onemogućeni u normalnim aktivnostima jer moraju često da idu u toalet. Urgentna ili nagonska inkontinencija podrazumeva pražnjenje bešike i na najmanji podsticaj – mala količina tečnosti u mokraćnoj bešici, šum curenja vode, stajanje na hladnom podu, tokom spavanja… Učestalost može da bude i do 30 puta dnevno, a može biti posledica oštećenja nervnog sistema, infekcija, ginekoloških problema i bolesti.

Nagonska nemogućnost kontrole mokrenja

Činioci  koji povećavaju rizik od inkontinencije

 • Pol – Žene imaju češće problema s inkontinencijom od muškaraca. Trudnoća, porođaj, menopauza, ali i ženska anatomija uzrokuju tu razliku. Međutim, muškarci koji imaju problema s prostatom izloženi su povećanom riziku od inkontinencije.
 • Godine – Kako starimo, mišići bešike i uretre gube deo snage. S godinama opada sposobnost bešike da zadržava mokraću i povećavaju se šanse za otpuštanje mokraće.
 • Višak kilograma – Dodatna težina povećava pritisak na bešiku i okolne mišiće, što ih slabi i omogućava da urin iscuri dok osoba kašlje, kija, smeje se, vežba, radi…
 • Pušenje – Upotreba duvana može povećati rizik od urinarne inkontinencije.
 • Porodična istorija – Ako bliski član porodice ima urinarnu inkontinenciju, rizik od razvoja stanja je veći.
 • Ostale bolesti – Neurološke bolest, dijabetes, moždani udar mogu povećati rizik od inkontinencije.
Stres inkontinencija

Komplikacije koje se mogu javiti dovode do poremećaja kvaliteta života, narušavaju socijalni, emocionalni život, psihičko stanje, radnu sposobnost, partnerske i seksualne odnose.

 • Kinuli ste, zakašljali se, podigli teret, potrčali… i umokrili se
 • Protok mokraće je slabiji i treba više vremena da ispraznite bešiku
 • Morate malo pričekati u toaletu pre nego mokraća poteče
 • Pri kraju mokrenja, mlaz prelazi u sporo curenje ili kapanje
 • Imate osećaj da niste potpuno ispraznili bešiku
 • Morate ići u toalet odmah čim osetite potrebu
 • Mokrite češće od uobičajenog, ovo može biti posebno neugodno ako se dešava noću.

Ukoliko nekontrolisano mokrenje remeti vaše dnevne aktivnosti kvalitet života, nemojte oklevati, potražite stručnu pomoć.

Simptomi inkontinencije

Kad slušate o inkontinenciji, uvek samo čujete o fizičkim problemima – curenju, vešu koji morate nositi kao rezervu… Ali ako ne živite s ovim problemom, jedina stvar za koju ne znate je sramota koja je prati. Sve dok se vama to ne desi, vi zapravo nemate pojma koliko je to ponižavajuće. Osećate se loše jer imate problem koji ne možete kontrolisati, iako biste trebali. Osećate se kao da ste jedina odrasla osoba koja se suočava s tim. Sve to, plus fizički problemi.

Istina je da emocionalni izazovi suočavanja s inkontinencijom mogu biti gori od fizičkih.

Inkontinencija

Za početak, prihvatite situaciju u kojoj se nalazite, suočite se s njom. Potom možete uzeti svesku, i voditi evidenciju – koje situacije ili supstance doprinose inkontinenciji kod vas. Zabeležite koliko često se javlja problem, koja aktivnost mu prethodi, koliko mokraće icuri, da li prethodno osećate upozorenje, da li vas budi noću, da li je prati unos određene hrane, pića ili lekova. Svi ovi podaci su pokazatelji koji mogu pomoći vama, ali i lekaru kome ste se obratili za pomoć.

Često urinarnu inkontinenciju nije moguće sprečiti ali svakako ćete umanjiti šansu za njen razvoj ako:

 • Održavate optimalnu telesnu težinu
 • Praktikujete vežbe karličnog dna
 • Izbegavate alkohol, kofein, začinjenu hranu i prekomeran unos citrusnog voća
 • Ostavite pušenje

Jačanje karličnog dna jedan je od najboljih načina za sprečavanje ili izlečenje urinarne stresne inkontinencije. Kada su mišići karlice jaki, oni mogu bolje da podrže mokraćnu bešiku da ne ispušta kad radite bilo šta što povećava intra-abdominalni pritisak. Takođe povećava dovod krvi u vašoj karlici, čineći vas otpornijima na bolesti poput infekcije mokraćne bešike.

Inkontinencija rtg

Iako jačanje karličnog dna neće izlečiti svaku vrstu urinarne inkontinencije, uvek je vredno pokušati pre nego što se pribegnete operaciji ili lekovima. Kegelove vežbe su jedan efikasan način da se to postigne. Ove vežbe možete raditi bilo kada i bilo gde, ako ih radite pravilno.

Može li Bowen terapija pomoći kod inkontinencije?

Može

Bowen terapija je komplementarna terapija i odlično deluje u kombinaciji s tradicionalnom medicinom. Bowen tehnika stimuliše odgovor isceljenja u telu. Nakon primene Bowen protokola za inkontinenciju najvećem broju ljudi se značajno poboljšao kvalitet života.

Ova terapija nije čarobni štapić, potrbno je strpljenje i vreme kako bi telo krenulo putem isceljenja onim tempom koji je za telo optimalan. Bowen terapija je pomoć i podrška mnogim ljudima koji pate od inkontinencije.

Bowen inkontinencija

Ono što vam može pomoći u ublažavanju situacije u kojoj se nalazite je da odvojite vreme i istražite web. Upoznajte problem koji imate. Možda ćete pronaći tehniku, savet ili podršku koja vas vodi od neprijatnosti do ublažavanja ili razrešenja problema koji imate.