Nova godina uključuje poklone, zagrevanje uz vruće kuvano vino ili šumadijski čaj, žurke, proslave…

A kako je to ove godine?

Za mene je ova godina bila veliki izazov, a da se praznici približavaju okrznulo mi je misao pre neki dan.

Praznici nam stižu

Već mesecima je moja rutina posao-kuća i tako u krug. Uronjena u neku stvarnost koja se čini pomalo izvitoperena, pokušavam da očuvam sebe i svoju ljudskost. Mnogo puta sam se pitala, da li i koliko uspevam u tome. Sa usponima i padovima, sa osećanjima koja preplavljuju, a od kojih su bes i nemoć najdominantniji, nosim se sa manje ili više uspeha.

Kolega mi je pre neki dan rekao kako ima osećaj da nam je neko ukrao celu godinu.

Dirnula me je ova izjava.

Da li delim njegovo mišljenje?

Došla sam kući, nešto pojela, a onda kao i juče, kao i prekjuče, kao i pre toga, samo pala od premora i zaspala nekim mrtvim snom. U sebi osećam rascep. Jedan deo mene se raduje zbog iskustava koja mi se dešavaju. Zbog granica koje se pomeraju. Zbog toga što mi se tamna strana sve više razotkriva. Što imam šansu da nadrastem sebe kakva sam danas.

S druge strane ego voli da on bude glavni, želi da sve kontroliše, trudi se da me nauči pameti i vrati u kolotečinu. Želi da mirno u blaženoj uljuljkanosti živi svoj stari život na koji je navikao, a koji je sa svim svojim nedostatcima strašno udoban.

Tamna strana

Nova godina donosi promenu paradigme?

Posmatram stan u kome živim, posmatram sve ono što sam do juče radila, a zapostavila sam (između ostalog i pisanje bloga). Posmatram sebe očima koje izviru u nekoj novoj stvarnosti u kojoj se danas budim. Ko je ova žena i šta radi, kuda ide?

Sve ove godine su me vodili razni programi. Neke sam primila od roditelja, druge kroz školovanje, odrastanje i život… Zaista sam veoma često ponavljala društveno prihvatljivu šemu ponašanja, misleći da je moja.

Ako mi je ova godina i ovaj teret doneo nešto dobro, a doneo je, onda su to oči koje vide nešto više. Izazovne situacije mi kao kroz mikroskop pokazuju sliku bića koju emitujem.  Kao i kaleidoskop ta se slika neprestano menja.

Ne mislim da mi je neko ukrao godinu, mislim da sam dobila poklone novih saznanja. Svetlo i tama – posmatranje, a ne identifikovanje i sposobnost da odlučim, a ne reagujem reaktivno i još puno toga…

Nova godina u pidžami

Ovaj put ću u praznike ući umorna, najčešće u pižami, pomalo tu, pomalo tamo, ali zadovoljna…

Bez obzira šta se dešava, bez obzira na to što možda neće biti onako kako ste planirali najvažnije je ipak da ste s onima koje volite.

Uživajte u jednostavnim stvarima…

Srećna vam Nova godina!