Imunološki sistem ‘patrolira’ i štiti telo od napadača spolja i iznutra. On reguliše osetljivost na zarazne bolesti, alergije, autoimune poremećaje…

Delovi imunološkog sistema su: koža, sluzokoža, koštana srž, timus (grudna žlezda), bela krvna zrnca, limfni sistem, limfni čvorovi, slezina, krajnici i određena tkiva u tankom crevu (Pajerove ploče).

Imunološki sistem, cvena krvna zrnca

 

Koja je važnost zdravog imunološkog sistema?

Naš imunološki sistem deluje kao prva linija odbrane protiv stranih tela. Ako mikroorganizmi prođu u krv, imunološki sistem će proizvesti bela krvna zrnca da ih uništi.

Imati zdrav imunološki sistem je izuzetno važno.

Neprestano smo izloženi stranim telima, bilo da smo dodirnuli rukohvat penjući se uz stepenice, ili je neko kinuo kraj nas ili smo ubrali voćku s drveta i pojeli je… Znači u bilo kom trenutku, bilo da smo smo kući, na poslu, u kumunikaciji s drugima, mi smo neprestano okruženi mikroorganizmima.

Međutim, to ne znači da trebamo paničiti!

Kada imunološki sistem pravilno funkciniše, telo će biti opremljeno za borbu protiv infekcija koje uzrokuju bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Kad to ne uspe, telo će se češće razboljevati, npr možete biti prehlađeni češće nego što biste inače.

 

Kako deluje imunuloški sistem?

 

Imunološki sistem

Koža i sluzokoža su prva brana… Oni deluju kao fizička barijera, a sadrže i imunološke ćelije.

Kada se posečete, štetni mikroorganizmi mogu ‘upasti’ u vaše telo. Posekotina aktivira određene imunološke ćelije u krvotoku koje kreću u pohod na osvajače. Kod infekcije, bela krvna zrnca identifikuju mikroorganizme, stvaraju antitela za borbu protiv infekcije i pomažu da se pojave drugi imunološki odgovori.

Ako se neko jednom razboli od bolesti sa kojom se uspešno izborio, npr. boginjama u budućnosti se više neće razboleti od njih.

To se dešava i kod imunizacije. Imunizacijom izlažemo imuni sistem mrtvom ili oslabljenom mikroorganizmu ili proteinima iz mikroorganizma. Na taj način telo može prepoznati i vrlo brzo reagovati na svako buduće izlaganje istom mikroorganizmu.

Alergije

Prekomerna aktivnost imunološkog sistema povezana je s poremećajima poput alergija i autoimunih bolesti.

 • Alergije uključuju imunološki odgovor na nešto što se kod većine ljudi smatra bezopasnim, poput polena ili određene hrane.
 • Autoimune bolesti, poput multiple skleroze i reumatoidnog artritisa, javljaju se kada imunološki sistem napada naš organizam.
 • Nedostatak imunog sistema (imunodeficijencije). Organizam, zbog određenih promena na genima, ne može da se bori protiv mikroorganizama kao organizam osobe čiji je imuni sistem zdrav i funkcionalan, što povećava rizik od infekcije.

Na imunološki sistem negativno utiču: starost, mikroorganizmi, lekovi i određene medicinske terapije, alergije, autoimuni poremećaji, maligniteti, nedostatak imunog sistema (imunodeficijencije), toksini iz spoljne sredine, pa čak i misli i emocije.

Korišćenje Reikija za jačanje imuniteta prirodan je i holistički način za energetsku stimulaciju imunološkog sistema.

 

Reiki jača imunološki sistem.

Da biste ojačali i uravnotežili imunitet, usmerite Reiki energiju na:

Imunitet, voće i povrće

 • Mozak – centar telesne organizacije
 • Grudnu žlezdu – timus – glavna žlezda imunološkog sistema
 • Duge kosti ruku i nogu, mesta stvaranja koštane srži
 • Slezinu, limfne čvorove, krajnike i tanko crevo – proizvođače belih krvnih zrnaca
 • Krv koja djeluje kao komplement imunološkog sistema
 • Kožu kao primarnu branu, zajedno s očima, nosom i ustima kao ulaznim tačkama

 

Imunitet, vežbanje

Postoji nekoliko stvari koje pomažu u jačanju imunološkog sistema.

 • Vežbajte – provodite u prirodi bar dva sata dnevno, šetajte, trčite, vozite bicikl, budite aktivni…
 • Jedite voće i povrće. Naš narod kaže – Jedna jabuka dnevno i doktori ti ne trebaju. Dobro bi bilo da je isrhrana uravnotežena s puno voća i povrća, tako da telo može izgraditi dobar imunološki sistem. Pokušajte smanjiti neželjenu hranu koju jedete. Izbegavajte pušenje i konzumiranje previše alkohola.
 • Spavajte dovoljno – poželjno je odlaziti na spavanje pre ponoći kako biste se dovoljno odmorili i pomogli svom imunološkom sistemu.
 • Pokušajte smanjiti stres – izbegavanje stresa može se činiti nemogućom misijom. Možda je spremanje večere za prijatelje sjajan način da se opustite? Ili je to za vas meditacija ili snažan trening? Možda je šetnja ili Reiki način da vi opustite telo i um.

Reiki za jačanje imuniteta

Imunološki sistem Reiki

Dobro je zapamtiti da nam Reiki može pomoći pre nego što se razbolimo.

Kada je imuni sistem pogođen, tada su sva ostala područja tela ugrožena. Imunološki sistem je osnova za proces ozdravljenja, a zdrav imunološki sistem osnova za zdravlje celog tela.

Danas možemo koristiti Reiki ili druge energetske tehnike isceljivanja koje pomažu da poboljšamo kvalitet života.

Bolje sprečiti nego lečiti…