Iskrenost, pošten rad…

Posao ne podrazumeva samo ono što radite da biste zarađivali. Profesionalna karijera je samo jedan aspekt posla koji obavljamo.

Rad su i druge aktivnosti – kuvanje, čišćenje, roditeljstvo, baštovanstvo i sve ostalo što zahteva naš trud, a da pritom za to ne dobijamo nikakvu novčanu nagradu.

 

Iskrenost, slikanje

Raditi iskreno znači da, bez obzira na posao koji obavljamo, radimo s ljubavlju i potpunom, posvećenom pažnjom. Raditi pošteno, znači raditi najbolje što možete, a to donosi zadovoljstvo. Zadovoljstvo donosi zdravlje, sreću i obilje.

Kada posvećujemo punu pažnju svakoj aktivnosti koja je deo našeg života, život poprima potpuno novo značenje i mi u njemu uživamo mnogo više. Redovna Reiki praksa nam pomaže da usporimo, opustimo se i radimo s radošću, iskrenošću i entuzijazmom.

  • Šta znači biti iskren – prema drugima, sebi…?
  • Hoćemo li sasuti u lice sve ono što mislimo nekom ko nam se ne sviđa?
  • Hoćemo li reći lopovu gde držimo sav naš novac ako nam to zatraži?
  • Hoćemo li reći nekome nešto što će ga duboko povrediti samo zato što je to istina?

Nećemo!

Iskrenost, etika

Čemu iskrenost ako ćemo na taj način izazvati samo nemir kod druge osobe? Ako našem sagovorniku iskrenost neće doneti ništa drugo osim bola, zašto bismo je saopštili? Osoba s duhom poštenja sagledava najviše dobro, što u većini slučajeva uključuje istinu.

Iskrenost je put…

Biti iskren sa samim sobom važno je za promene i napredak. Iskrenost znači spremnost da se sagledamo, da se suočimo sa sobom i vidimo ko smo i gde stvarno želimo ići. Poricanje i samozavaravanje dovode do stagnacije…

Nemoguće je napredovati kada sami sebi „mažemo“ oči. Bilo kakvo poricanje troši mnogo energije, a prvi korak bilo kakve promene je prihvatiti situaciju onakvu kakva jeste.

 

Iskrenost, susret

Biti iskren sa sobom ne znači da se moramo boriti sa svim našim “demonima” odjednom.

Ne

Prvo viđenje izvan okvira u kojem smo stavili svoju sliku i ponosno je pokazujemo može biti užasavajuće. Da se ne lažemo teško je i dalje, ali je opet nekako lakše…

Iskrenost zahteva otvorenost, samopouzdanje, samopoštovanje, sposobnost da radite u skladu sa vlastitim verovanjima. Prihvatite sebe, sve svoje mane i vrline; nemojte se odricati sebe, nemojte se meriti tuđim standardima, setite se da ste dobra osoba, koja ponekad čini greške.

Preuzmite svoj život i sve u njemu u svoje ruke. Ne čekajte da to neko drugi uradi za vas, jer ćete čekati celi život, a možda i duže.

 

Iskrenost, ja sam...

 

  • Šta vas sprečava da preuzmete kontrolu nad svojim životom?
  • Drugi ljudi? Okolnosti?
  • Zapitajte se šta je to u vama što privlači te ljude i okolnosti?

Ne, drugi nisu odgovorni… Ako dopustimo drugima da diktiraju kako se osećamo i šta radimo, mi im dajemo svoju moć i odričemo se od sebe.

Iskrenost zahteva od nas da prihvatimo punu odgovornost za vlastite postupke. Nema ničeg snažnijeg od otrežnjujućeg shvatanja da niko to ne može sem nas.

Samo danas radiću pošteno i iskreno…

 

Reiki principi, da li ste deo svog života?

Briga – Danas ne brinite, danas budite bezbrižni…

Ljutnja – samo danas neću biti ljut/a…

Hvala – zahvalnost, još jedan od Reiki principa…

Ljubaznost – budite ljubazni prema svim živim bićima…