Ljutnja…

Jeste li ikada bili ljuti?

Postoje mnogi pokretači koji pritiskaju naše tastere besa. Grubi ljudi, neosetljivost, bahatost, nepravda, nezainteresovanost voljenih…

 

Dr Džekil i Mr Hajd

Photo: Pixabay

Čini se da se neki ljudi mnogo lakše nose s besom nego drugi. Neki su u stanju da samo slegnu ramenima na provokaciju, dok iste reči mogu dovesti druge do ludila.

Neki od nas se boje suočavanja s besom, pa ga onda potiskuju i prave se da ne postoji. Drugi, kada su ljuti eksplodiraju i gube kontrolu nad sobom.

Jedna od najtežih stvari s kojom se treba nositi, kad se radi o ljutnji, je činjenica da se može duboko usaditi u nas… Važno je zapamtiti da ti pokopani osećaji neće nestati jednog čarobnog dana, oni se mogu manifestovati nanovo kao ljutnja, bes ili fizičke bolesti.

U početku ljutnja nije snažna, ali kako vreme prolazi ona jača. Ubrzo, a da ne znamo kako, ona postaje nezaustavljiva sila koja preuzima kontrolu.

 

Ljutnja

Photo: Pixabay

Sigurano vam se desilo da ste napali nekoga ko to ne zaslužuje, ili ste u ljutnji doneli odluke zbog kojih ste kasnije zažalili.

Ovo je jednostavan primer kako nas bes može kontrolisati kada je dovoljno moćan. Problem koji uočavamo je da kada bes preuzme kontrolu pitanje je u kom pravcu će nas odvesti? Svest se sužava, a crvena, razorna snaga kreće u akciju…

Ne izražavamo svi ljutnju na isti način

  • Neki to rade kroz agresiju i nasilje. Vikanje, psovanje, lupanje vratima, udaranje, bacanje i razbijanje stvari…(telesno i verbalno nasilje je pretnja drugima).
  • Drugi agresivnost zadržavaju u sebi. Mrze sebe, samokažnjavaju se (odriču se od hrane, ili stvari koje ih mogu učiniti srećnima), odsecaju sebe od sveta, samopovređuju se…
  • Postoje i oni koji to rešavaju nenasilno – pasivnom agresijom. Zanemaruju ljude ili odbijaju da razgovorju s njima. Odbijaju obavljanje zadataka ili namerno obavljaju stvari loše, kasno ili u posednjoj minuti. Sarkastičani su i zlovoljni ali ne govore ništa agresivno ili ljuto.

Ako ste prepoznali da izražavate svoj bes kroz agresiju i nasilje (ili to radi neko u vašoj okolini). To može biti izuzetno zastrašujuće i štetno za sve oko vas – pogotovo za decu. Ovakvo ponašanje može imati ozbiljne posledice kao što je gubitak porodice, posla, problemi sa zakonom… u ovom slučaju vrlo je važno potražiti pomoć i podršku.

 

Samodestruktivnost

Ali čak i ako nikada niste bili nasilni ili agresivni prema drugima, i nikada niste ni podigli glas, moguće je da bes koji osećate vrlo uredno pakujete i usmeravate ga prema sebi, okrećući agresiju ka unutra…

Kada se naljutimo dopuštamo da ono što pokreće našu ljutnju ima kontrolu nad nama. Ako shvatimo šta je to što pokreće naš bes i pronađemo drugačije načine reagovanja vraćamo kontrolu u svoje ruke i oslobađamo se starih obrazaca ljutnje.

Samo danas neću biti ljut/a

Kada naiđete na situaciju koja bi inače izazvala vaš bes, stanite. Udahnite duboko i izdahnite bes, povratite kontrolu nad svojim emocijama i odaberite kako ćete reagovati.

Ako vam se čini da je takva reakcija nemoguća, dajte sebi prostor, vreme i priliku da se povučete i razmislite. Pokušajte doći do uzroka, korena vaše ljutnje. Na početku to neće ići lako, ali ako ne odustanete, nakon nekog vremena to će postati vaš prirodni odgovor; biće lakše kada odaberete da ne zamenite izvornu emociju s besom. Ljutnja je samo veo koji prepokriva uzrok, ispod ovog vela se nalazi odgovor…

 

Beznađe

Photo: Pixabay

Ljutnja…

Dobar način da se oporavite od ljutnje je da skenirate svoje telo da biste osetili gde u vašem telu fizički osećate ljutnju (najčešće je to području želuca, grla, ali ne uvek), stavite ruke tamo i pošaljite umirujuću energiju Reikija (S2+S1 odlična kombinacija, a ukoliko se izvor nalazi u prošlosti S3+S2+S1). Ako možete vizualizovati ljutnju – kako vam izgleda?

Zamislite da Reiki isceljuje i umiruje ljutnju ili situaciju koja je osnovni uzrok ljutnje. Reiki je vrlo moćan i lep način na koji možemo osloboditi bolove i blokade za koje se možda držimo, naravno ako smo za to spremni.

Potpuno uklanjanje ljutnje iz naših života nije moguće (a ni dobro za nas), ali nas Reiki i Mikao Usui podsećaju da se usredsredimo na nju samo danas. Razumevanje da nas ljutnja može motivisati, da možemo odabrati kako da reagujemo na situaciju – znači da možemo odabrati zdrav odgovor.

Nemojte ignorisati ljutnju, umesto toga gledajte na nju sa zahvalnošću, ona je poruka koju smo dobili da shvatimo sebe ili neku drugu osobu na dubljem nivou.

 

Test...

Photo: Pixabay

Ja ne pričam o „savršenom“ ljudskom biću koje se ne ljuti, (jer takvo ne postoji ili ga bar ja nisam upoznala) pričam o stvaranju više svesti o sebi i drugima, razumevanju na dubljem nivou tako da se možemo osećati bolje.

Spremnost na unutrašnji rad i prolazak kroz samostalni rad na razvoju, rastu i lečenju je najveći dar koji možete učiniti za sebe.

Samo danas neću biti ljut/a….

 

Reiki principi, da li ste deo svog života?

Briga – Danas ne brinite, danas budite bezbrižni…

Iskrenost i pošten rad – Reiki principi u praksi

Hvala – zahvalnost, još jedan od Reiki principa…

Ljubaznost – budite ljubazni prema svim živim bićima…