Manipura čakra solarnog pleksusa, uređuje naš odnos prema moći, ambiciji, autoritetima i deluje na naše zadovoljstvo i duhovnu mudrost.

Manipura čakra solarnog pleksusa

Manipura čakra solarnog pleksusa

Položaj na telu: Solarni pleksus
Boja: Žuta
Funkcija: Moć, volja, manipulacija
Unurašnje stanje: Moć volje

 

  • Predstavlja ko smo
  • Centar je lične moći samopouzdanja i identiteta
  • Odgovorna je za osećaj potpunosti
  • Povezana je sa pankreasom
  • Element je vatra, boja žuta, svetla kao sunce
  • Ova vatra u stomaku je naš intuitivni vodič, omogučava nam da znamo šta je dobro i ispravno za nas
  • Blokira je stid, sram
  • Ovo središte je psihološki dom našeg ega, a izražava potrebe takmičarskog duha,  priznanja, samodokazivanja i statusa.
  • Manipura je povezana sa čovekovim odnosom prema sopstvenom zdravlju. To je središte isceljivanja i jako je povezana sa duhovnim isceljivanjem

 

Mentalno i emotivno vezana je za poverenje, strah i zastrašenost, ljutnju, zameranje, optuživanje, samopouzdanje, samopoštovanje, brigu o sebi i drugima, odgovornost u donošenju odluka, osećaj časti i osetljivost na kritiku.

Fizički utiče na organe solarnog pleksusa: želudac, žuč, jetru, bubrege, pankreas, nadbubrežne žlezde i tanko crevo.

Manipura čakra solarnog pleksusa je najviše izložena spoljašnim uticajima…

 

Ova čakra je zadužena da prima energiju i informacije iz okoline i da ih obrađuje. Svaki kontakt sa drugom osobom, svaka promena situacije, okoline, automatski aktivira solarni pleksus da prima nove informacije i da nam omogući da ih obrađujemo, posmatramo, analiziramo i da učimo iz svega toga.

 

Manipura čakra solarnog pleksusa samopouzdanje

Samopouzdanje

Balansirana, zdrava i uravnotežena Manipura čakra solarnog pleksusa

Zdrava i uravnotežena Manipura nam daje poverenje u stvari koje radimo, a mi se osećamo sposobnim i motivisanim. Imamo unutrašnje vođstvo, verujemo u život i nemamo potrebu da sve kontrolišemo do poslednjeg detalja. Osećamo da smo sposobni da donosimo ispravne odluke u životu.

Čakra solarnog pleksusa i njena neuravnoteženost

Do neravnoteže u trećoj čakri može doći zbog preterane upotrebe volje ili njene smanjene uptrebe

Ako je trća čakra preterano aktivna postoji potreba da kontrolišemo ljude i događaje u našem životu. Previše smo kritični prema drugima i sebi, a imamo malo poverenja da će stvari biti dobro obavljene, ukoliko ih ne obavimo sami. Kada nemamo poverenja u život i ljude oko nas, lako možemo postati izolovani.

 

Manipura čakra solarnog pleksusa nemoć

Osećaj nemoći

Ukoliko je Manipura blokirana čovek može biti vrlo pasivan, bez volje, bez inicijative, ima utisak kao da život prolazi pored njega, a on nije u stanju ništa da uradi. Slaba treća čakra može značiti da vam je teško da obavite zadatke do kraja ili da dozvoljavate drugima da preuzmu preveliku kontrolu nad vašim životom. Oslabljena Manipura nas čini previše zavisnim od spoljašnjeg odobravanja, umesto da se oslnonimo na vlastitu, ličnu moć.

Blokada ove čakre izražava se kroz strah, teskobu, sebičnost, manipulaciju, osećaj manje vrednosti, čir na želucu, belesti jetre, šećernoj bolesti, anoreksiji, bulimiji, artritisu…

Manipura čakra solarnog pleksusa, kako je uravnotežiti

Ljubav prema sebi je ključ za sve. Negujte svoje telo, psihu, pravilno se hranite, odmarajte, čistite um od blokada, ograničenja…

Nemojte da pomešate ljubav i sebičnost

 

Manipura čakra solarnog pleksusa okružite se žutom bojom

Okružite se žutom bojom

Pošto je vatra element treće čakre, možete pronaći njena lekovita svojstva boraveći kraj vatre, boraveći na suncu…

Ukoliko se nađete pred teškoćama okrenite se svom intuitivnom vođstvu.

Žuta boja može da se koristi za balansiranje treće čakre.

Meditacija, joga, kristaloterapija…

Manipura čakra solarnog pleksusa nas uči našoj valastitoj moći, da verujemo životu i da idemo dalje sa verom u sebe. Slobodni smo da odaberemo kako ćemo živeti, a sa snažnom, uravnoteženom trećom čakrom pokazaćemo ono što je najbolje u nama…

 

Muladhara Svadhisthana Manipura Anahata Vishuddha Ajna Sahasrara