Svadhisthana, sakralna čakra predstavlja našu sposobnost da uživamo u materijalnim stvarima. Ako želite dobar seks i da u potpunosti u njemu uživate onda se posvetite ovoj čakri.

Svadhisthana, sakralna čakra

Svadhisthana, sakralna čakra

Položaj na telu: Između pupka i pubične kosti
Boja: Narandžasta
Funkcija: Zadovoljstvo, seksualnost, kreativnost, sedište seksualne energije
Unurašnje stanje: Kreativnost

 

  • Primarni nagon ove čakre je potraga za zadovoljstvom
  • Ona nas uči da uživamo u životu, da se igramo više i da idemo sa tokovima
  • Povezana je sa polnim žlezdama (gonadama)
  • Druga čakra uređuje naš odnos prema telu, odnosno način na koji doživljavamo telo, kao i naš odnos prema nagonskom, nesvesnom biću
  • Blokira je osećaj krivice. Izazov je oprostiti sebi
  • Njen elemenat je voda
  • To je čakra kreativnosti, pažnje, snage, koncentracije i čistog znanja

 

Svadhisthana-sakralna-čakra-čula

Okusimo život svim čulima

Balansirana sakralna čakra

Kada je Svadhisthana, sakralna čakra balansirana čovek je povezan sa svojim osećajima i jasno izražava svoje emocije. Kada je ova čakra otvorena, lako prihvatamo sve što nam se u životu dešava, vrlo smo fleksibilni. Ona nam pruža mogućnost razmišljanja  izvan ograničenja, sigurnost u ono što možemo da napravimo i da budemo snažni u našem izrazu.

 Sakralna čakra – Svadhisthana i njena neuravnoteženost

Blokada druge čakre kod žena se može manifestovati kao nemogućnost doživljavanja orgazma i uživanja u seksu, a kod muškaraca dolazi do prevremene ejakulacije i smetnji pri erekciji. Može izazvati teškoće kod učenja i pamćenja, razdražljivost, ciste, herpes, bolne i neuredne menstruacije kod žena, impotenciju i probleme sa prostatom kod muškaraca.

Emocionalna neuravnoteženost. Možemo osećati sramotu i krivicu kada su u pitanju emocije i fizičke želje ili se osećamo kao da trebamo kontrolisati naše emocije i izgledati racionalno u životu. U svetu koji nagrađuje racionalnu misao više nego emocije, lako možemo izgubiti vezu sa našim telom tako da ova čakra može biti neuravnotežena.

Mentalna neuravnoteženost se ispoljava kroz osećaj krivice i optuživanje, odnos prema novcu, moći i poštenju u odnosima.

Fizički neuravnotežena Svadhisthana je povezana sa bolovima na donjim pršljenovima, debelom crevu, polnim organima i endokrinom sistemu.

Pojačana aktivnost sakralne čakre može dovesti do pojačane emotivnosti, čestih promena raspoloženja, zavisnosti od ljudi i raznih supstanci.

 

Svadhisthana, sakralna čakra, voda

Voda je element druge čakre, uživajte na kiši

Sakralna čakra – Svadhisthana – kako je uravnotežiti?

Sakralna čakra nas podstiče da uživamo, pruža nam šansu da otpustimo kontrolu, povezuje nas sa našim emocijama i fizičkim potrebama. Daje nam širinu i spontanost koja nam pomaže da živimo život, umesto da sve planiramo do poslednjeg detalja.

Pošto je voda element ove čakre, sve aktivnosti vezane za vodu dovode do njenog balansiranja. Plivajte, dugo se tuširajte, šetajte pored vode,…

Možete se okružiti lepim stvarima, slikama, umetničkim predmetima, uživati u muzici, prirodi, svetu koji vas okružuje kroz sva svoja čula. Meditacija, joga, kristaloterapija takođe mogu biti vaš izbor.

Igrajte se kao dete da bite probudili svoju kreativnu energiju

Deo naše prirode je stvaranje. Energija druge čakre nije ograničena samo na stvaranje potomstva. Kad kuvamo, pečemo, slikamo, fotografišemo, gajimo cveće mi stvaramo. Stvaramo kada nađemo rešenje za neki stari problem koji nas je mučio. Svaki put kada uzmemo sirovine, fizičke ili mentalne i pretvorimo ih u nešto novo, mi koristimo našu kreativnu energiju.

Problem s kreativnošću je često nedostatak želje i volje da se učini napor. Da bismo se prilagodili, sledili pravila i uklopili se u društvo u kojem živimo, ponekad gubimo kreativnu energiju, a time i naše jedinstvene ideje. Odrastanjem učimo i navikavamo se pratiti „ono što je u redu“, ono što je prihvatljivo drugima.

Razlog zbog kojeg smo prestali biti kreativni, ili kreativno rizikovati je zato što nam je neko, nekada rekao, da nismo dovoljno dobri ili da za nešto nismo sposobni, a mi smo u to poverovali. U otvaranju energije sakralne čakre, morate rizikovati i ne bojte se neuspeha.

Svadhisthana-sakralna-čakra-igrajte se

Igrajte se poput dece, slažite kockice

Igra je odličan način za početak ovog otvaranja. Jeste li ikada gledali dečju igru? Dete će satima praviti kulu od peska, slagati kockice, a onda će svoje remek delo jednim potezom uništiti i krenuti iz početka…

Počnite se igrati kao dete. Ako vam kolač nije uspeo kao komšinici, šta onda? Ako vam cvet koji ste posadili uvene posle nekoliko dana, posadite još jedan. I da, ako je vaš poslovni projekat propao, to ne znači da je vaša karijera završena. Kao dete u igri započnite ponovo. Vi imate beskonačnu količinu kreativne energije u sebi, stoga je koristite.

Rad sa Svadisthana čakrom će nam omogućiti da se povežemo sa sobom i da osetimo svet oko nas bez previše analize ili previše razmišljanja o tome.

Umesto analiza, prepustite se životu, živite ga…

 

Muladhara Svadhisthana Manipura Anahata Vishuddha Ajna Sahasrara