Muladhara-korenska čakra nas povezuje sa fizičkim svetom i daje nam osećaj sigurnosti.

Smeštena je u bazi (korenu) repne kosti.

Muladhara-korenska čakra

Muladhara, korenska čakra

Položaj na telu: Koren repne kosti
Boja: Crvena
Funkcija: Preživljavanje (opstanak)
Unurašnje stanje: Stabilnost

 

Muladhara je prva od čakri materije.

Ravnoteža korenske čakre, stvara čvrstu osnovu za otvaranje drugih čakri. Zamislite da gradite kuću u kojoj ćete dugo vremena živeti. Dobro postavljen temelj doprineće da kuća bude stabilna. Ta stabilnost će vam doneti puno radosti u godinama koje dolaze.

  • Muladhara je sedište Kundalini.
  • Njen primarni nagon je preživljavanje (opstanak). Hrana, odeća, sklonište, zaštita i seks radi obnavljanja vrste su osnovne potrebe ove čakre.
  • Povezana je sa nadbubrežnim žlezdama.
  • Muladhara se bavi našim materijalnim svetom i osećajem sigurnosti u tom svetu.
  • Elemenat prve čakre je zemlja i ona nam govori o našoj uzemljenosti, stabilnosti i sigurnosti.
  • Korensku čakru blokira strah. Izazov je suočiti se sa strahom i otpustiti ga.
  • Korenska čakra deluje na količinu telesne energije i volje za životom.

 

Muladhara-korenska-čakra-radost

Uravnotežena Muladhara, radost, sigurnost…

Ako je Muladhara u ravnoteži, osećamo se sigurno, uravnoteženo, uzemljeno, postoji snažna volja za životom, radost, oslobođenost svih misaonih opterećenja… Ona je centar fizičkog zdravlja, vitalnosti i povezanosti sa zemljom.

 

Muladhara-korenska čakra-šta se dešava kada je neuravnotežena?

Neravnoteža u korenskoj čakri, dovodi do blokade čovekove vitalnosti. Ova neravnoteža se može videti u svim segmentima života (dom, posao, veze, finansije…). Kada čovek nije uravnotežen, on je nestabilan, nesiguran i lako gubi fokus.

 

MuMuladhara-korenska-čakra-emocionalna neravnoteža

Strah, posledica neravnoteže korenske čakre

Emocionalno neravnoteža može dovesti do straha (anksioznosti) prema životu. Čovek u nekim životnim situacijama može reagovati iracionalno, poput životinje saterane u ugao, uplašen je i ima osećaj da je ugrožen. Može se javiti duševni i telesni umor, bezvoljnost, nedostatak samopouzdanja. Spoljašnji svet se čini kao strašno mesto, a čovek ima utisak da je sam u tom svetu i da za njega niko ne mari.

Fizički neuravnotežena Muladhara je povezana sa bolovima u donjem delu leđa, anemijom, artritisom, infekcijama mokraćne bešike, problemima sa prostatom (kod muškaraca), bolnim menstrualnim ciklusima, zatvorom, hemeroidima, išijasom, proširenim venama, slabom cirkulacijom…

Ona ima uticaj na bazu kičme, kičmenu moždinu, noge, kosti , stopala, debelo crevo, energiju bubrega i imuni sistem.

Osobe kod kojih je pojačana aktivnost korenske čakre, mogu delovati preterano kontrolisano i pohlepno. Ove osobe najčeše preteruju u poslu, kao da na taj način žele da prikupe osećaj sigurnosti i još više sigurnosti. I tako u krug…

 

Kako balansirati prvu čakru?

Za balansiranje ove čakre važna je zemlja. Boravite u prirodi, hodajte bosi po zemlji kako kada ste bili deca. Osećajte zemlju pod svojim prstima, osećajte njenu podršku, kako biste se i sami razvijali. Radite sa zemljom, ona smiruje i oplemenjuje, ona isceljuje, ukorenjuje…

 

Hodajte bosi

Balansiranje korenske čakre, hodajte bosi

 Možete meditirati. Meditacija vas povezuje sa višim duhovnim planom, ona takođe služi da vas utemelji. Povezanost sa vašim višim ja će vam dati ono što vam treba da se osećate sigurno.
Bavite se jogom, radite sa bojama, kristalima.

Rad sa korenskom čakrom nas povezuje sa sadašnjim trenutkom, a to nam daje čvrst temelj za dalji rast i razvoj.

 

Muladhara Svadhisthana Manipura Anahata Vishuddha Ajna Sahasrara