Sahasrara krunska čakra predstavlja čistu kosmičku energiju

Sahasrara krunska čakra

Sahasrara krunska čakra

Položaj na telu: Kruna (vrh) glave
Boja: Bela ili ljubičasta
Funkcija: Prosvetljenje
Unutrašnje stanje: Blaženstvo

 

 • Krunska čakra se nalazi se na vrhu glave
 • Sahasrara je naša veza sa božanskim, kroz nju doživljavamo dublju svrhu naših života
 • To je čakra duhovnosti – preko nje dolazimo u dodir sa svojim višim “Ja” povezujemo se sa svakim bićem na planeti i božanskom energijom koja stvara sve u svemiru
 • Ova čakra je predstavljena lotosovim cvetom sa hiljadama latica koje zrače belo i ljubičasto svetlo
 • Ovo je čakra svesnosti i samospoznaje
 • Povezana je sa epifizom
 • Blokira je vezanost za zemaljsko
 • Upravlja velikim mozgom, desnim okom, nervnim i mišićnim sistemom te kožom
 • Sedma čakra je tačka u kojoj telo i ego upoznaju dušu i svemir
 • Istinsko otvaranje Sahasrare znači ostvarenje da ste čista svesnost
 • Vi ste čista svest, nepodeljeni i ekspanzivni
 • Kao kap u okeanu, vi ste deo tog okeana koji sadrži i obuhvata svaki njegov aspekt

 

Sahasrara krunska čakra Sunce

Sahasrara upravlja upijanjem svetlosti

Sedma čakra utiče na sve u organizmu.  Sahasrara upravlja upijanjem svetlosti i ritmom izmjenjivanja budnih stanja i onih u snu. Poremećena čakra može izazvati nesanicu i depresiju.

Ako je strujanje energije u tom području premalo, posledice mogu biti hronične bolesti, neurološke teškoće, kao i bolesti opasne po život.

Glavne teme: spiritualnost, spoznaja duhovnih svetova, kosmičko sjedinjenje, samoispunjenje, prosvetljenje

Pozitivni duhovni aspekti: povezanost sa univerzumom, duhovna snaga, religioznost, vera, sveobuhvatno znanje, introspekcija

Negativni duhovni aspekti: sklonost crnoj magiji, praznoverje, nedostatak zanimanja za svetovno postojanje, povučenost

Duhovni pokazatelji poremećaja: nedostatak životne radosti, bekstvo od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresija, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost

Telesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, hronične bolesti, slab imunološki sistem, nervni poremećaji, respiratorne tegobe, rak, multipla skleroza, duševne bolesti…

 

Sahasrara krunska čakra veza

Usklađenost

 Kada je Sahasrara krunska čakra u ravnoteži

Otvorena krunska čakra može se ogledati na mnogo načina, kao saosećanje prema drugima, jaka povezanost s Bogom, usklađenost sa svojim bićem…

Kada je ova čakra otvorena, možemo živeti u miru i biti zahvalni i radosni. Svesni smo veze između nas i Univerzuma i osećamo da postoji veliki plan za sve što se događa. Ako je to središte otvoreno, duhovnost osećamo na vrlo specifičan način, koji se razlikuje od čoveka do čoveka.

Otvoreni smo za doživljaje božanskog

Kada Sahasrara krunska čakra nije u ravnoteži

Kada je krunska čakra blokirana ogleda se  u nedostatku samopouzdanja, u ličnoj krizi, strahu od razvoja i upoznavanja samog sebe te u osećaju da nam je život besmislen, što može dovesti do degenerativnih bolesti, teškoća s kostima, smetnji u nervnom sistemu.

Ako je krunska čakra blokirana, može se verovati da intuitivno znanje nije dostupno za nas. Neko može biti skeptičan prema duhovnom svetu, i samo veruje u ono što se može videti sopstvenim očima. Ne možete osećati povezanost sa drugim bićima i želeti da poseduje materijalne stvari u životu radi sigurnosti.

 

Sahasrara krunska čakra agresivnost

Preterano aktivna Sahasrara

Kada je Sahasrara preterano aktivna čovek oseća da je odvojen od sebe i okoline i nastaju problemi u njegovom funkcionisanju.

U nekim situacijam preterano aktivna krunska čakra može uzrokovati osećaj superiornosti u odnosu na druge, agresivnost, kao i sklonost da se bude vrlo kritičan i osuđujući prema drugima.

Kada je sedma čakra preterano aktivna, nije neuobičajeno biti nepoverljiv prema drugima ili se osećati izgubljeno, kao da ste usred velike krize, ili ste izgubili svoj put.

Sahasrara krunska čakra kako je uravnotežiti?

Svi drugačije doživljavaju svoje duhovno putovanje, a ono počinje kada se krunska čakra otvori

Kada dođe do otvaranja sedme čakre, izlazite iz ograničenja fizičkog tela, ega, uma i intelekta. Oslobođeni ste od okova želja.

 

Sahasrara krunska čakra meditacija

Meditacija

Na krunsku čakru snažno utiče meditacija.

Možete zamisliti zlatnu svetlost koja osvjetljava celu krunu vaše glave, uključujući i prostor malo iznad glave. Osetite da ovaj sjaj obasjava i nadopunjuje ne samo vaše fizičko tijelo, već i vaš duh. Dopustite ovom mekom, ali snažnom svetlu da se poveže sa svetom oko sebe – i vlastitim autentičnim bićem, vlastitim istinskim svetlom.

Ostavite svoj ego pred vratima. Samopouzdanje i ego nisu isto. Treba znati da je ego često potstaknut nesigurnošću, a istinsko povjerenje proizlazi iz stvarnog samo-znanja i prihvatanja.

 

Sahasrara krunska čakra pomozimo jedni drugima

Odaberite ljubav. Pomozimo jedni drugima

Pomozite drugima.  Pomažući drugima vi ćete verovatno biti nagrađeni na mnoge načine, a vaša će krunska čakra imati velike koristi. Pružanje pomoći drugima jača vezu sa vašom okolinom što je važna svrha ove čakre.

Odaberite ljubav. Ne možete u potpunosti voleti druge dok ne volite sami sebe, a učenje ljubavi je prvi korak prema prihvatanju drugih. Izaberite ljubav, a kao dodatni bonus verovatno će nestati napetost u drugim čakrama.

Molitva je vrlo lična stvar za mnoge ljude. Molitva može biti jednostavna kao postavljanje namere u svakodnevnoj praksi. Zato zatvorite oči i pustite da unutrašnji glas bude vaš vodič.

 

Sahasrara krunska čakra zahvalnost

Zahvalnost je dar

Zahvalnost je lep alat. Primetite sve stvari oko vas koje imate. Umesto da tražite više, zahvalite za ono što imate. Zahvalnost otvara kanale kako bi više dobrobiti ušlo u vaš život.

Učenje da se dotakne tišina koja je uvek prisutna ispod struja svakodnevnog života je odlično mesto za početak stvaranja ove veze…

Pronalaženje najdubljog identiteta je, za većinu nas, putovanje koje traje celi život…

 

Muladhara Svadhisthana Manipura Anahata Vishuddha Ajna Sahasrara