Mračna noć duše

„Naravno, ti stvarno i prođeš kroz oluju. Kroz tu žestoku peščanu oluju. Metafizičku, apstraktnu oluju.

Pa opet, ma koliko metafizička, ma koliko apstraktna bila, u isto vreme ona će ti poput hiljadu žileta izrezati meso. Tu će poteći krv mnogih, pa tako i tvoja sopstvena. Topla, crvena krv. Ti ćeš je primati svojim šakama. To je tvoja krv, ali je krv i nekih drugih ljudi.

A kada se oluja okonča, stvarno nećeš moći da shvatiš kako si uopšte uspeo da preživiš i prođeš kroz nju. Ne, verovatno nećeš biti siguran ni u to da je stvarno prošla. Ipak, jednom će ti biti jasno. A to je da onaj ti koji je iz oluje izašao nije onaj isti koji je u nju zakoračio. Da, u tome je smisao peščane oluje.“

Kafka na obali mora, Haruki Murakami

Mračna noć duše, pogled kroz ružičaste naočare

Mnogi se nalaze na putu buđenja.

Ono što na početku izgleda kao pogled kroz ružičaste naočare vremenom postaje izazovna praksa. Slika duhovnog rasta koja vam je možda servirana na početku, kao iskustva blaženstva i ekstaze menja se očas posla.

Ova zabluda je deo marketinga onih koji žele brzu zaradu, ali isto tako i potreba mnogih koji bi instant rešenje. Da se ne lažemo, mnogi tragaoci priželjkuju čudo, jedan blagi udarac u glavu čarobnim štapićem i voilà – prosvetljenje, ljubav, cveće, proleće…

Suočeni sa situacijom gde ovaj recept ne deluje, mnogi odustaju razočarani i ljuti. Oni koji nastave put, prihvataju izazov.

Nema izlaza

Šta je Mračna noć duše?

Mračna noć duše je najčešće posledica konflikta u nama u nekom periodu života – nakon dijagnoze koja nagoveštava smrt, kod iskustva bliske smrti, fizičke nesreće, gubitaka voljene osobe, razvoda, rata, gubitka doma…

To je period duhovne pustoši, praznine u kojoj osećamo potpunu odvojenost od svega. Većina koja proživljava mračnu noć duše shvata da ih ništa ne raduje, ni telesno, ni emocionalno, ni materijalno, ni socijalno, ni duhovno…

U stvarnosti ovo izgleda kao kada vam izvuku tepih ispod nogu.

I to je početak pročišćavanja.

Svi koji prolaze kroz ovaj mrak imaju osećaj beznađa i očaja dok otkrivju da ih niko ne može spasiti, osim njih samih. Zbog toga se osećaju još više sami, frustrirani i zbunjeni, nemoćni, bezvoljni, izgubljeni ili „osuđeni“ na život pun patnje i praznine.

Očaj

Mračna noć duše nas potpuno menja. Kada izađete iz nje, otkrićete da su se promenila mnoga vaša uverenja, da vam se promenio pogled na život i njegov smisao, da se desila i transformacija vašeg ega.

Mračna noć i proces duhovnog buđenja

Ljudi izbegavaju promene, bore se protiv njih, pružaju im otpor, a sve zbog straha od nepoznatog. Mračna noć je glasnik, predznak promene. Daje nam do znanja da više ne možemo živeti onako kako smo do sada živeli.

Ona je buđenje, aspekt dubokog unurtašnjeg preobražaja. Kada dođe mračna noć, naši se životi potpuno okreću, dok se spuštamo u dubine svog bića. To nas smrtno plaši. Na početku pokušavamo sve kako bismo prekinuli proces koji se dešava. Ali to nije moguće…

Onda počinjemo sa preispitivanjem ​​svega što smo verovali o sebi i svom mestu u svetu.

Mračna noć duše izlaz

Čini nam se da živimo u praznini u kojoj više ne znamo ko smo, a ni šta bismo trebali postati. Nešto u nama traži da otpustimo staro JA koje nam više ne služi.

Kako prolazimo kroz mračnu noć duše, život počinjemo doživljavati na drugi način. Osećamo duboki smisao svega što nam se dešava i vidimo kako odrastamo u ono što bismo trebali postati.

Mnogi mračnu noć opisuju kao smrt i ponovno rođenje.

Kako proći kroz mračnu noć duše?

  • Dopustite sebi trenutke samoće. Sve što se dešava deo je vašeg rasta.
  • Deo ove samoće je sediti u miru i meditirati/tihovati. U tim dubokim stanjima svesti povezujemo se s dubljom Istinom.
  • San ima ključnu ulogu u procesu oslobađanja stresa koji je deo mračne noći. U toku sna se telo i um “popravljaju”, pročišćvaju i balansiraju. Spavajte kada vam se spava, dremajte, odmarajte.
  • Idite u prirodu. Hodajte bosi, osetite kako se uzemljujete.
Mračna noć duše, buđenje

I ovo će proći.

Mračna noć nije kazna… to je deo sazrevanja i individuacije.

Kakvo je vaše iskustvo s mračnom noći duše?