Pet tibetanaca,  praksa za zdravlje i vitalnost…

Šta su pet tibetanaca?

Pet tibetanaca ili pet obreda podmlađivanja, su vežbe za koje se veruje da potiču sa Tibeta, a stare su više od 2500 godina.

One stimulišu protok energije kroz sve čakre i daju život ćelijama, organima i žlezdama.

Ovoj seriji pokreta (koja je poznata i pod nazivom „Fontana mladosti“), pripisuje se sposobnost da uravnoteži čakre, leči telo i preokrene proces starenja u samo deset minuta dnevno.

Tibetanski monasi su ove vežbe koristili da bi živeli duže i zdravije, a vežbe je detaljno opisao Peter Kelder u knjizi „Fontana mladosti“.

Pet tibetanaca su jednostavne, a moćne vežbe koje možete raditi sami kod kuće

Prva vežba

Stanite uspravno, noge raširite u širini ramena. Ruke podignite sa strane i ispružite ih tako da budu paralelne sa tlom. Dlanovi su okrenuti ka podu. Okrećite se u pravcu kazaljke na satu.

U prvoj nedjelji radite tri ponavljanja, a svakih narednih 7 dana  povećavate za još dva. Ukoliko vam se posle okretanja zavrti u glavi podignite vaše palčeve i fokusirajte pogled na njih.

Posle prve, kao i nakon ostalih vežbi stanite uspravno sa rukama na kukovima, udahnite duboko, a potom lagano izdahnite. Ponovite ovo dva puta.

 

Druga vežba

Lezite na prostirku, ruke ispružite pored tela, dlanovi su okrenuti ka podu, a noge skupljene jedna uz drugu.Udahnite na nos, istovremeno podižite noge i glavu. U ovoj vežbi je bitno da ne podižete ledja sa poda već da samo podignete glavu da dodirne grudi. (Na snimku se može videti modifikacija, kod koje su ruke podignute).

Udišite na nos dok podižete glavu i noge, a izdišete na nos ili usta dok vraćate noge i glavu u početni položaj. Ako vam je u početku teško podizati potpuno ispružene noge, možete ih malo saviti u kolenima.

 

Pet tibetanaca, treća vežba

Kleknite na kolena, noge blago raširite u širini ramena, savijte stopala tako da su prsti oslonjeni na tlo. Dlanove stavite ispod stražnjice, a glavu savijte tako da brada dodiruje grudni koš.

Udahnite kroz nos i lagalo zabacite glavu unazad i savijajte gornji deo tela u struku, a izdahnite na nos ili usta kada se vraćate u početni položaj. Nemojte se previše izvijati unazad već samo onoliko koliko vam telo dozvoljava. Vežbu ponovite tri puta, a svakih narednih 7 dana povećajte za dva.

 

Četvrta vežba

Sedite na prostirku, ruke su pored tela dlanovima oslonjenim na pod. Važno je da su ruke uz telo u predelu kukova sa prstima usmerenim ka nogama.Glava je nagnuta i bradom dodiruje grudni koš.

Udahnite kroz nos istovremeno podižite telo gore i zabacite glavu unazad koliko možete bez naprezanja. Prilikom ovog pokreta noge savijate u kolenima, a stopala dodiruju pod. Ruke ostaju u istom položaju.
Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

 

Pet tibetanaca, peta vežba

Lezite na stomak, ruke stavite u širini ramena. Prsti na nogama treba da budu oslonjeni na pod. Duboko udahnite kada podižete telo, glavu savijate da dodiruje grudni koš, potpuno izdahnite na nos ili usta dok se vraćate u početnu poziciju. Vežbu ponovite tri puta, a svakih narednih 7 dana povećajte za dva.

Za početak se preporučuje da radite 3 ponavljanja u toku nedelju dana, a  svake naredne nedelje dodajete po dva. Maksimalan broj je ponavljanja je 21.

 

Pet tibetanaca budite opušteni

Budite opušteni

Radeći ove vežbe sam prolazila kroz razne faze dok nisam ustanovila šta meni i mom telu prija. To je lagan rad u kome ne žurim da „ispunim normu“. Znalo mi se desiti da nedeljama ostanem na istom broju ponavljanja i da u tome u potpunosti uživam i tek kada bih osetila želju da idem dalje dodavala sam još dva ponavljanja.

Ukoliko želite da radite ove vežbe najbolje je da pratite sebe, svoje telo, opušteno i sa uživanjem…

Puno ljudi želi postići brzo 21 ponavljanje, ali nemojte žuriti… Ove vežbe uče strpljenju, pomažu da osetimo telo, povećamo mu fleksibilnost, uklanjaju blokade, harmonizuju čakre, žlezde, organe i omogućuju telu da povrati svoju vitalnost.

Ovih pet vežbi su uravnotežena i celovita praksa

 

Pet tibetanaca godine nisu prepreka

Godine nisu prepreka…

Kome se  preporučuju vežbe pet tibetanaca?

Ono što je fantastično je da ove vežbe mogu raditi svi bez obzira na godine. Ukoliko ste u zrelijim godinama i osećate se staro i iscrpljeno, nemojte očajavati, polako korak po korak, radite vežbe koje možete i koliko možete, one za koje niste još spremni preskočite ih pa im se posle nekog vremena vratite.

Smatra se da ove vežbe…

 • Pomlađuju organizam
 • Povećavaju snagu i fleksibilnost
 • Poboljšavaju san
 • Smanjuju stres
 • Smanjuju depresiju i napetost
 • Povećavaju koncentraciju i pamćenje
 • Smiruju um
 • Poboljšajte disanje tako da je dublje, sporije i svesno
 • Poboljšavaju varenje
 • Sprečavaju gubitak koštane mase
 • Pomažu kod artritisa i reume
 • Smanjuju bol u leđima
 • Pojačavaju libido
 • Poboljšavaju vid
 • Potpomažu mršavljenju
 • Povećavaju fizičku snagu i izdržljivost
 • Poboljšavaju emocionalno i mentalno zdravlje

 

Uzmite svoj život u svoje ruke…