Strah od neuspeha, strah od odbijanja, strah da nismo dovoljno dobri…

Strah je zajednička struja koja prolazi kroz sve živote. Ako dopustimo, strah nas može zadržati u zatvoru udobnog i predvidljivog, što nas sprečava da postignemo naš pravi potencijal.

 

Strah, deca

Susret sa strahom počinje u detinjstvu

Svi smo odrastali sa strahovima, to je deo ljudskog iskustva. Kao decu su nas kažnjavali ili imamo traumatska iskustva koja ne želimo ponoviti.

Osnovni strah vezan je za opstanak… programiran je u naše telo. Naše postojanje na ovom svetu se zasniva na strahu. Bojimo se toliko mnogo stvari: smrti, neodobravanja, kažnjavanja, isključenja, rata, siromaštva…

Kada nas obuzme energija straha, telo (ali i duša) reaguje u pokušaju da ga isključi ili izbegne.

Strah i njegova manifestacija u telu

Strah je energija. Razmislite o reakciji tela kad se plašite.

 

Strah zbog straha

Šta se dešava u telu?

  • Šta se događa?
  • Koji osećaji dominiraju u vašem telu i šta prolazi kroz vaš um?
  • Kakav je rad vašeg srca?
  • Možda se crvenite i znojite?
  • Možda čak osećate potrebu da trčite u kupatilo pre nego što bude prekasno.
  • Razmislite o tome zašto bi vaše telo reagovalo na ovaj način.

U ljudskom iskustvu ono što često ponavljamo postaje navika. Strah je navika koju nismo hteli, ali se u čoveka urezala poput kanala koji se sve više produbljivao tokom vremena. U istoriji čovečanstva, strah za opstanak postao je vrlo snažna navika jer je bio neophodan.

Strahovi koje smo sami stvorili u ovom životu lakše se menjaju. Lakše, ali i dalje može biti teško ili može dugo potrajati.

 

Strah ima mnoga lica

Mnoga lica straha…

Strah se najpre manifestuje u mišićima, ali  se može se smestiti na bilo kom mestu u telu. Kroz telo protiču meridijani, energetski kanali, koji poput malih potoka i reka teku kroz celo telo, pružajući svakom organu i ćeliji potrebnu životnu energiju. Iskustvo straha dovodi do skupljanja tih kanala.

Različiti strahovi stvaraju kontrakcije (grčenje) na različitim mestima. Protočnost ovih kanala se smanjuje što ograničava količinu energije ćelijama i organima ka kojima je životna energija prolazila. Te ćelije i organi postaju slabi i osetljivi, dolazi do bolesti. Možete koristiti razne lekove kako bi ste sprečili oboljenje, uzimati vitamine, piti čajeve…, ali će organi i ćelije ostati slabi.

Nakon nekog vremena, bolovi će se ponovno pojaviti, jer je koren, uzrok – energija straha još uvek prisutna. Dakle, lečenje je u redu, ali su rezultati privremeni, sve dok se ne reši osnovni uzrok problema, a to je uvek strah.

Svaki fizički, emocionalni ili mentalni problem koji smo stvorili u ovom životu zasniva se na strahu. Bolest ima svoje korene u strahovima, a postoji tendencija privlačenja ili stvaranja onoga čega se bojite.

Strah i suočavanje

Ko se od nas želi suočiti sa svojim strahovima?

 

Strah, zaštita

Suočavanje sa strahovima

Niko to ne radi dobrovoljno, zato i izbegavamo ono čega se bojimo. Na vama je da odlučite da li ćete uzeti život u svoje ruke i menjati ga na bolje. Strahovi nam mogu uništiti život i sprečti nas da uživamo u životu u najvećoj meri. Najlakši način je sažaljevati se.

U osnovi, strah je jedina tama koja nas sprečava da doživljavamo ljubav koja je suština našeg bića. Ovde govorim o bezuslovnoj ljubavi, a ne „Volim te ako me voliš“, što se opet zasniva na strahu da nećete dobiti ono što želite.

Strah i ego su povezani – „ja“ se uvek boji. Stoga će stalno gledati okolo i kriviti za svoj strah nešto ili nekoga u spoljnom svetu, što nas sprečava da vidimo da je izvor straha duboko u nama. To je zid koji nas blokira da doživljavamo naše istinsko sopstvo, što je ljubav. Stoga je potrebno pogledati unutar sebe i skinuti taj zaštitni zid…

Strah i ljubav – polarnosti

Odustajanje i oslobađanje od straha zahtevaju predaju i poverenje. Koliko je danas teško da verujemo jedni drugima? Naše društvo, celi svet, temelji se na strahu i nepoverenju. Strah indukuje još više straha tako da postajemo destruktivni. Poverenje vodi do više poverenja i postajemo konstruktivni.

 

Strah, ljubav

Ljubav je u osnovi našeg bića

Vreme je da odustanemo od ideje da moramo biti najbolji, najjači, najsposobniji, najpametniji… da se odreknemo svih strahova, jer su svi ti strahovi samo iluzije u umu…

Ako se približimo drugoj osobi sa strahom i nepoverenjem, ona će to osetiti i odgovoriti na isti način.

Ako bismo imali hrabrosti postupati prema drugima otvoreno, ako u srcu možemo nositi ljubav i poštovanje života, prisećajući se da je božanska iskra u svima nama, onda možemo zaista živeti naše živote kao istinska bića koja dele ljubav, u skladu i miru, u sreći i radosti.