Demencija – Alchajmerova bolest

Demencija je pojam koji se koristi za opisivanje pada mentalne sposobnosti osobe.  Gubitak pamćenja je glavni simptom, a Alchajmerova bolest je najčešći tip demencije.

Demencija, propadanje

Opadanje…

Važno je napomenuti da mnogi ljudi imaju probleme s gubitkom pamćenja iz različitih razloga. Najbolji način da utvrdite koja je vrsta gubitka pamćenja koja pogađa vas ili vašu voljenu osobu jeste da potražite mišljenje lekara (neurologa).

Ponekad se dešava da (naizgled) zdrava osoba pretrpi moždani udar ili niz malih moždanih udara koji prođu neprimećeni. Međutim, postoje štetni učinci na mozak koji se na kraju manifestuju kao demencija.

Alchajmerova bolest uzrokuje probleme s pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. To je bolest koja se pogoršava tokom nekoliko godina. Demencija se obično javlja oko 65. godine života, ali postoje i slučajevi kada se bolest javlja i kod mlađih osoba (40, 50 godina).

Bolest može vremenom doneti ekstremni gubitak pamćenja kod starijih ljudi, koji zaboravljaju čak i imena svoje dece, bliskih prijatelja, komšija.  Osim ozbiljnog gubitka pamćenja, pacijenti oboleli od demencije su često dezorijentisani, a mogu i izgubiti osećaj za mesto i vreme.

 

Demencija, podsetnik

Podsetnik

Zaboravljaju poznata im mesta – zato većina pacijenata s Alchajmerovom bolešću  ne može lako pronaći put do kuće. Možda bi bilo dobro da u košulju ili pantalone osobe stavite cedulju sa njenim imenom i prezimenom, adresom, vašim imenom i przimenom brojem telefona…

Ponekad oboleli zaborave u kom se vremenu nalaze pa pričaju o davno prošlim događajima. Spremaju se da idu u školu, plaču zato što su zaboravili da napišu domaći, vraćaju se u zavičaj da čuvaju ovce, imaju nagon za lutanjem…

Demencija i briga za stare i bolesne

Nakon što je demencija dotakla nekog u vašoj porodici, nalazite se u situaciji za koju niste spremni. Teško vam je da posmatrate nekoga koga volite, nekoga koga poznajete ceo život, kako polako nestaje pred vašim očima…

Šta raditi?

Kako pomoći?

Možda je Reiki rešenje za vas.

Reiki je najbolje primenjivati na početku simptoma koji ukazuju na demenciju.

 

Demencija, pomoć

Pažnja i ljubav

Reiki je energetska tehnika koja se radi polaganjem ruku. Već je dokazano da Reiki ima pozitivne učinke na zdravlje osobe kod umora, stresa, bola… Reiki terapeut kanališe energiju, s namerom da se aktiviraju prirodni procesi iscjeljenja…

Članak u PsychCentralovim izveštajima kaže da Reiki energija značajno pomaže bolesnicima s demencijom, ali i onima koji brinu o njima.

Za ljude kod kojih se pojavljuje demencija ili Alchajmerova bolest, posebna pažnja se mora posvetiti prvo lečenju osećaja straha i anksioznosti.

Ukoliko ste inicirani u Reiki, a imate nekog ko vam je drag, koga volite, možete pomoći ako osoba na to pristane. Isceljivanje bi trebalo biti okrenuto u pravcu oslobađanja od stresa, uznemirenosti i ljutnje, straha i depresije.

 

Demencija, magla

Moždana magla

Ako niste u Reikiju, a želite da pomognete, možete naći terapeuta koji će raditi tretmane. Pošto je rad dug, možda je najzgodnije i najjeftinije rešenje da se vi inicirate i potom radite Reiki osobi koju volite.

Kod obolelog treba raditi na krunskoj čakri (Sahasrara), korenskoj (Muladhara)  i solarnom pleksusu (Manipura). Lečenje korenske čakre pomoći će osobi s osećajem ljutnje i straha. Rad na Solarnom pleksusu će pomoći osobi sa otpuštanjem anksioznosti uzrokovane strahom i besom.

Demencija – ko brine za one koji brinu?

Zbog posla koji radim, znam da je jednako važno da i oni koji brinu o obolelima dobiju pomoć (što se vrlo često zaboravlja). To bi se moglo urediti u okviru porodice, tako da svako da svoj doprinos, a negovatelj dobije prostor i vreme da se opusti i posveti sebi.

Stalni stres zbog brige o voljenoj osoboi koja je obolela od demencije uzrokuje napetost, nervozu, „gubljenje živaca“, osećaj krivice…

 

Demencija, stariji

Reiki može pomoći

Ako se možete organizovati u porodici, ako zajednički preuzmete brigu za voljenu osobu, imaćete i vreme za sebe. To vreme će vam dati prostor da se rasteretite, oslobodite emocija očaja, nemoći, bezizlaznosti. Tako rasterećeni možete lakše nositi svoj teret.

Ako ste u inicirani u Reiki, radite sebi tretmane, usredsredite se na grlo, srce, solarni pleksus i sakrum. Radom na sakralnoj čakri (Svadhisthana) možete se osloboditi emocija bola i teskobe. Radom na solarnom pleksusu, oslobađate se  osećaja krivice koju možda osećate zato što ne možete učiniti više za svoje voljene. Otpustite osećanje sažaljenja.

Srčana čakra (Anahata) bi trebala biti otvorena, jer zadatak koji je pred vama treba početi i završiti s ljubavlju. Čakru grla (Vishuddha), treba očistiti …  teško je nositi sve te emocije, a ne govoriti o njima…

 

Demencija, bol

Nemoć i očaj…

Na prostoru na kom živimo, izražavanje emocija i razgovor o njima mnogi doživljavaju kao slabost. Mi ne pričamo o emocijama, zatrpavamo ih, a one se onda vraćaju kao bumerang. 

Ako nekoga pitate šta oseća, najčešće će nastati tajac, osoba ne zna šta da vam kaže, zato što najčešće nije u stanju da verbalizuje emociju, zbunjena je, a možda i ljuta zato što se oseća ugroženo.

Zašto ovo pričam?

Dok se brinete o osobi koja vas je rodila, koja vam znači, za koju ste vezani, koju volite… emocije se kovitlaju poput vihora (često su vrlo neprijatne). Pokušajte da ih prepoznate, verbalizujete, podelite sa svojom porodicom…

Možda ćete biti iznenađeni da se i oni slično osećaju. Deleći emocije nećete se osećati usamljeno i izdvojeno, a teret koji nosite biće mnogo lakši…