Depresija je poremećaj raspoloženja… danas je vrlo česta. Verovatno ste i vi već iskusili neki nivo depresije ili možda poznajete nekoga ko se sa njom “bori“.

Depresija utiče na mnoge ljude i ne postoji samo jedan razlog za njen početak. Može se javiti u svim uzrastima i u svim fazama života. Začarani ciklus nastaje jer često ne razumemo problem koji pokušavamo da rešimo.

 

Depresija, raspad

Raspad

Postoje različite vrste depresije, ali uglavnom ih možemo svrstati u dve kategorije:

 • Situacijske depresije nastaju kao posledica traumatskog događaja – poput gubitka posla, gubitka voljene osobe…
 • Hronični oblici depresije su najčešće uzrokovani životnim uslovima, bolešću, povredama mozga…

Živeći s problemima koje ne možemo kontrolisati,  koje ne možemo rešiti, dolazi do promena u funkcionisanju načina rada mozga što može uzrokovati depresiju. Simptomi utiču na misli, osećaje i akcije, a svakodnevne životne aktivnost nadvladavaju čoveka koji nije u stanju da se nosi sa njima.

Simptomi depresije se mogu manifestirati kao:

 • Tuga i osećaj praznine iznutra
 • Osećaji beznađa i bezvrednosti
 • Gubitak interesa za život i odnose
 • Problemi sa spavanjem, nesanica
 • Poremećaj apetita
 • Smanjena energija
 • Pesimističke misli
 • Osećaj nepripadanja
 • Nemogućnost donošenja odluka
 • Misli o samoubistvu…

 

Depresija, izlaz

Gde je izlaz?

Depresija može doći iz brojnih izvora

Sve bolesti, uključujući depresiju, pojavljuju se u energetskom telu. Pojavljuju se kao energetski blokovi u prirodnom toku energije i sprečavaju njen normalan tok. Blokovi mogu nastati kao posledica potisnutih osećanja, loše hrane, vode, navika spavanja i drugih problema u načinu života.

Depresija takođe može biti posledica stresa, kao i „neprerađne“ žalosti i tuge. Razmislite o tome kako se osećate pod stresom. Kada se „skupite“ iznutra i protok energije u telu postaje „sužen“. Taj grč ometa vaše funkcionisanje. Ako malo bolje razmislite shvatićete da stresni događaji u vašem životu blokiraju energiju koja može stvoriti bolest, uključujući duševne bolesti i depresiju.

 

Depresija bezvoljnost

Odsustvo smisla

Reiki pomaže da pronađete svoju radost

Reiki nas vraća u kontakt sa zdravom energijom koja teče… svojom isceljujućom energijom uklanja blokade i podseća nas kako možemo biti zdravi i radosni. Kako se napetost čisti, osećamo olakšanje, opušteniji smo i sa više ljubavi prema sebi i drugima.

Proces nije lak, ono što vas očekuje je susret sa sobom – potisnutim strahovima i traumama. Pred vama je veliki izazov, a vi se opredeljujete za susret koji nije lak, ali donosi olakšanje.

Ukoliko se dvoumite, možda je najbolje da ne krećete na ovaj put, sačekajte da budete spremni. Ali, ako krenete nespremni, nemojte sutra svoj prst usmeriti na Reiki, prebacujući na njega odgovornost, ne zaboravite, vi ste odrasla osoba i odluka je bila vaša.

Depresija apatija

Teške misli…

Jedna od prednosti Reikija je to da se može naučiti, a zatim i primenjivati na sebi. Reiki tretman može biti predivan doživljaj – povezuje vas s veselijim delom sebe – koga možda niste svesni ako ste depresivni. Samo pronalaženje i učenje o vašem unutrašnjem iscelitelju dobar je put da se izađe iz depresije.

Depresija, da li Reiki može pomoći?

Kao komplementarna terapija, Reiki je blag, holistički tretman. Ako koristite lekove za depresiju, Reiki terapeut vam ne sme nikada predložiti da prestanete uzimati lekove bez odobrenja lekara. Međutim, Reiki može biti vrlo koristan pomoćni tretman bez obzira da li pijete lekove za depresiju ili ne.

 

Depresija, Reiki

Reiki može pružiti podršku

Dugo godina je bilo koji način lečenja sem konvencionalnog bio skrajnut, alternativan…
Sada je zapadna medicina polako počela da uviđa da kombinovanje postojećih znanja i saradnja lekara i iscelitelja može doneti značajne rezultate u poboljšanju zdravlja.

Depresija, čakre i Reiki

Depresija ima svoje glavno mesto u korenskoj čakri. Prva čakra se odnosi na volju za životom, kao i na zadovoljenje osnovnih životnih potreba: hrane, vode, sna. Energije čakri deluju međusobno, tako da prva čakra može biti odgovorna za neravnotežu u ostalima. Neuravnoteženost u drugim čakrama, pogotovo u srčanoj i sakralnoj može doprineti depresiji.

Reiki tretmani omogućuju ljudima da „puste“ brige, ljutnje i emocionalne boli koji su obično deo iskustva depresije.

Duboko opuštanje tokom Reiki tretmana može doneti dobrobit, vratiti osećaj svrhe koja nedostaje osobama koje pate od depresije.