Život je mnoštvo početaka, završetaka i prelaza…

„Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore, ali mi prečesto gledamo u ona zatvorena da ne vidimo ona koja su se otvorila za nas“

Helen Keller

 

Početak

Photo: Unsplash

Zatvaranje vrata, okretanje novog lista… nije važno kako to zovete. Ono što je važno je da ostavite prošlost u prošlosti, kako biste mogli najbolje iskoristiti život koji je pred vama. Ovaj kraj koji ste doživjeli nije „kraj“ vašeg života, vaš život počinje na novi način. To je poenta svake priče gde jedno poglavlje završava, a drugo počinje.

To nije uvek jednostavno.

Bez obzira na to da li se pozdravljate s novom navikom, vezom, gradom, zemljom, ljudima ili potpuno novim načinom života, počeci znaju biti bolni, radosni, uzbudljivi, nesigurni… Mogli biste se fokusirati na sve ono što je pred vama kako biste izbegli oproštanje, ali tada biste propustili pozdraviti ono najbolje što je bilo pre. Priznajući radost i tugu, možete uneti ljubav i ono već naučeno u svoj novi početak.

Vi možete podstaći neke životne početke i krajeve, ali, bili spremni ili ne, mnogi se događaju po njihovom rasporedu.

 

Visibabe

Photo: Pixabay

Tema naših života je početak i kraj. Rođeni smo, a onda umiremo, a između ove dve tačke postoji niz beskrajnih početaka i završetka, bilo da su to ljudi, odnosi, situacije, mesta koja posećujemo, emocije, razgovori…

Život je niz promena koje nam omogućuju prelazak iz jedne faze u drugu

Promena je neizbežna.

Ako posmatrate godišnja doba možete da vidite vidite da je kraj početak i da je početak kraj. Na kraju svake faze započinje sledeća i tako se krug kreće. Postoji vreme cvetanja, vreme rasta i razvoja, vreme sazrevanja, vreme mirovanja, a nakon toga sledi novi početak. Tako je i u našim životima.

Ako malo bliže pogledate, videćete da počeci i završeci imaju mnogo toga zajedničkog: oni su prelazna vremena, neizvesnost, ponekad haos, uzbuđenje…

Jedno bez drugog ne ide.

Mogu izazvati snažne emocije – strah, odbacivanje, uzbuđenje, iščekivanje, bes, apatiju…

 

Mirovanje

Photo: Unsplash

Počeci i završeci su vreme prelaza, a mi smo pozvani da izađemo iz svoje zone sigurnosti u nepoznato. Život teče, mogućnosti koje donosi su beskrajne i ništa ne ostaje isto. Mi postojimo u protoku početaka i završetaka, završetaka i početaka koji “traže od nas” da budemo snalažljivi, otporni, pronicljivi i otvoreni za učenje o sebi, drugima i o tome da dajemo sve od sebe…

Život od nas zahteva da obratimo pažnju na početke i završetke; oni nam daju  jasnoću da vidimo šta i kako radimo i kada je vreme da pustimo i krenemo od početka!

 

Završetak

Photo: Unsplash

Kad život ne ide prema planu setite se da životno bogatstvo i najveći darovi često dolaze iz njegove nepredvidivosti.

Ponekad morate prihvatiti činjenicu da se stvari nikada neće vratiti na staro, da je i ovaj kraj novi početak.

Ostavite svoju potrebu da se držite prošlosti ili pokušavate kontrolisati budućnost

Obično je to potpuno izvan vaše kontrole. Umesto toga, pokušajte biti otvoreni za puštanje stvari. Olakšanje dolazi onog trenutka kada konačno pronađete hrabrost da pustite ono što ne možete promeniti. Prihvatite to, učite iz toga i krenite napred.

Tajna kretanja naped je da svoju energiju usmerite na stvaranje nečeg novog. Umesto da se fokusirate na otpor i pobunu protiv onoga što ne želite, usmerite pažnju na ono što želite. Vaš svet može biti drugačije mesto od sveta u kojem ste živeli pre samo nekoliko trenutaka, nakon što se vaš stav prema njemu promeni. Zapamtite: tamo gdje je fokus, teče energija.

Čak i ako imate dobar razlog da se ljutite zbog onoga što vam se dogodilo, nemojte. Priznajte bol i povređenost, krenite dalje, usmerite energiju prema mislima i radnjama koje koriste vašem životu.

 

Krenite dalje

Photo: Pixabay

  • Život vam ne duguje ništa. Već imate sve što vam treba.
  • Navike mogu biti teške za promenu, lagano korak po korak sve je moguće…
  • Budite otvoreni. Možda niste spremni za nešto novo, ali kada je vreme, vreme je.
  • Primetite male pomake. Neka vam pomažu u kretanju do većih stvari.
  • Svet je veći od vašeg pogleda na njega. Uvek ima mesta za novu ideju, novi korak … novi početak. Možda je potrebno napraviti korak unazad, kako biste proširili vidik i situaciju sagledali iz jasnije prespektive.

 

Život-novi

Photo: Unsplash

Jednostavno prigrlite početke i završetke…

Toliko ljudi kaže da želi novi život, a onda ga uzimaju zdravo za gotovo. Nemojte se držati onoga čega više nema. Ne čekajte da vam život prođe da biste na kraju saznali koliko je svaki trenutak bio neprocenjiv, a vi ste to kasno shvatili.

Dobar život je ovde – započinje odmah, kad prestanete želeti drugačiji.